Om mig

anna-lisa_plus_barn-56Jag var sex år gammal när jag konstaterade att jag skulle bli en sådan som stickade och sydde när jag blev stor. Jag brukade tillbringa kvällarna efter läggningsdags med att sy pyttestygn i det skumma ljuset från dörrspringan för att sedan vakna med en nål mot kinden. Vid samma ålder stickade jag min första tröja och vägrade tänka mig en annan karriär än inom textil trots föräldrars och syo-konsulenters uppmaningar. Och nu sitter jag här och jobbar med textil och hållbarhet på heltid, för Sveriges Konsumenter i projektet Stilmedveten.

Det är svårt att navigera i textildjungeln. De etiska och kvalitetsmässiga valen är inte självklara för mig trots att jag har lång utbildning och stora kunskaper på området. Det finns alltid nått dike jag fastnar i med ena foten, val jag gjort där jag senare fått ökad kunskap och insett att det inte var så smart. Saker jag köpt (köper) mot bättre vetande. Saker jag sytt, stickat, vävt fast jag egentligen visste att det var en dålig idé. Och alla utbildningar till trots är det genom mina misslyckanden jag lärt mig mest, learning by doing wrong. Och varje gång när jag lär mig något nytt inser jag att det finns mer att lära. Och jag kan inte vara expert på varje liten del så ser ni något jag har fått om bakfoten eller missat något så säg gärna till, jag gillar att lära mig mer.

Här ska jag försöka ge uttryck för klädfrustration, ge tips på material, hur du ska tvätta, vad du inte ska tvätta, vilka märkningar som är bra, vad du ska undvika, hur du ska återvinna och kanske nått tips på hur du lagar fyraåringens favorittröja med bra resultat. Jag blir glad över kommentarer, reflektioner, berättelser ur era liv och tips på ämnen att skriva om.anna-lisa_plus_barn-8
Hemma har vi två små barn på heltid och ett stort barn på halvtid. Mina inlägg utgår ofta från vilka behov de har av kläder och textil. Så det blir en del barnfokus. I övrigt bor jag i hus, längtar efter katt, gillar att titta på frön som gror och önskar att jag kunde springa lika fort som förr. Jag har också ett namn och det är Anna-Lisa.

29 tankar om “Om mig

 1. Hej Anna-Lisa,
  vad intressant att du skriver om detta, det här behövs verkligen! Jag har jobbat många år inom mode & textil branschen men känner nu avsmak för det hela pga produktionsmetoder och miljöfaror, -som du säger så har jag också vaknat till och vill göra medvetna val, för mina barn och världen runt omkring. Men det är svårt att veta ifall man gör bra val i och med att det är en gråzon, så information kring det och din blogg behövs verkligen! Sen så kan ekologiska val ibland bli en ekonomisk fråga, men just märkningen av produkter borde förbättras, för hur många skulle välja att köpa ett plagg eller en bit mat ifall det stod att den var giftig? vad tror du att vi som konsumenter kan göra för att påverka detta?
  mvh Maria

  Gilla

  • Hej Maria.
   Du har så rätt, informationen är bristfällig och märkningarna en djungel. Sedan kan något som alla trodde var bra ena dan visa sig vara dåligt nästa, exempelvis fleece. Och det finns så mycket att skriva om och lära sig, allt från kemikalier i kläder, till hur man kan sy om, till hur arbetsförhållandena ser ut på andra sidan jorden.
   Som konsumenter tror jag vi kan bli bättre pålästa om de märkningar som ändå finns. Också tror jag att vi genom att fråga om olika märkningar i butiken kan visa att det finns ett intresse för bättre produkter. Har hört att, om fyra personer frågar/mailar uppfattas det som en kundstorm och en angelägen fråga. Jag kan dock ha fel på antalet här:) Jag kommer också ha ett inlägg längre fram där jag lyfter just märkningsdjungeln och vilka märkningar som du ändå ska kunna lita på.
   mvh Anna-Lisa

   Gilla

 2. Hej! Jag är en varm förespråkare av naturmaterial ur funktionssynpunkt. Ull har många egenskaper som slår de flesta oljebaserade textilerna. Det här med att fleece släpper ifrån sig små fibrer som är farliga för haven var nytt för mig. Inte för att jag tvivlar på att det är sant, men jag skulle gärna vilja veta fakta. Varifrån har du hämtat fakta? Vet du om det finns seriös forskning?

  Tacksam för svar!

  Vänligen

  Ulrik

  Gilla

 3. Jag är också en sån där ullfreak, och bekymrar mig över det sätt som den mesta textilen produceras på, men känner att det är för jobbigt och tidsödande att försöka hitta all information.
  ( får f.ö. inte upp länken till naturskyddsföreningen som du hänvisade till i ditt svar till Ulrik) Skulle du kunna tänka dig att ta kontakt med redaktionen för tidningen Hemslöjd, och bidra till en fördjupning i frågan? http://www.hemslojd-tidningen.se/
  Försöker på mitt lilla sätt att uppmuntra till återvinning.
  .http://spinket.blogspot.se/
  Hälsningar
  Ringvor

  Gilla

 4. Hej Anna-Lisa, mitt namn är Ann-Sofie. Jag brinner för att få oss människor att se på konsumtion av mode med nya ögon bl a genom att via föreläsningar bl a inspirera till alternativ konsumtion (hyra, låna, byta, handla second hand, sy om, laga mm) men jag synliggör även modebranschens hållbara initiativ för att minska modeindustrins negativ miljöpåverkan och skapa bättre etiska, ekonomiska och sociala villkor för människan bakom plagget. Människan som betalar det verkliga priset. Jag har hållit i en del workshops då jag behöver information till en app jag utvecklar som ska guida konsumenter till bättre hållbara val vid konsumtion av mode både vad gäller tjänster och produkter. Det jag verkligen får till mig är bl a den stora okunskapen varför och hur man hittar och väljer? I detta kommer också definitionen kvalitet, den stora massan vet inte hur man definierar och förstår vad bra kvalitet är. I det stora hela är det mycket polyester och konv bomull, elastan i de flesta plagg. Jag är ingen expert på material o jag undrar ”hur kan en oerfaren, ganska osäker kund avgöra genom att känna på ett plagg om det är bra eller dålig kvalitet, om den noppar snabbt, håller kort tid ?” Här känner jag mig också osäker.
  Ha det fint o stort tack för en jätteviktig och bra blogg.
  Mvh Ann-Sofie

  Gilla

  • Hej Ann-Sofie

   När det kommer till materialkunskap håller jag med om att kunskaperna ofta är ganska låga och att det heller inte är särskilt lätt. Jag kan heller inte ge dig något snabbt och enkelt tips men jag vill jättegärna höra mer om appen du håller på att utveckla. Så maila mig gärna på anna-lisa.persson@sverigeskonsumenter.se Så kan vi upprätta en kontakt och jag eventuellt svara på frågor på det sättet, också kan vi bli uppdaterade på din app (som känns jätteviktig).
   /Anna-Lisa

   Gilla

  • Hej Marlene

   Exakt vad de menar med polyesterstickat är svårt att förstå? Polyesterfleece är ju också stickat. När jag tittar på bilden ser det däremot inte ut som fleece. Bra att du mailat och frågat. Sedan är det tyvärr så att all polyester (alla plastmaterial) släpper ifrån sig microplastpartiklar vid tvätt. Men jag rekommenderar ju också att försöka vädra mer och vattentvätta mindre. Så länge barnen inte dräller yoghurt eller kissar på grejer kan det räcka att hänga ut.

   Själv använder jag mycket bomullsvelour (mest second hand) till mitt barn. Det fungerar bra tycker jag. Vet inte om du blev så mycket klokare av mitt svar.

   Hälsningar Anna-Lisa

   Gilla

   • Jag trodde det hade att göra med hur långa fibrerna var om de släpper eller inte. Hinner glömma det här från vinter till vinter.. Jag undviker också tvätt in i det längsta 🙂

    Gilla

 5. Svar från didrikson:
  ”Ja, man kan säga att Etna är en fleece eftersom den är en tjock stickad vara med en borstad insida. Den har bra isoleringsförmåga.”

  Det verkar vara en omskrivning av fleece helt enkelt..

  Gilla

 6. Hej Anna-Lisa! Tack för en fin och viktig blogg!

  Jag har lite funderingar och jag vet inte var jag ska vända mig, hoppas du kan hjälpa mig! Jag väntar på ett ”tyngdtäcke” från landstinget, via arbetsterapeut (se länk nedan), det är ett fibertäcke som innehåller polyesterfiber/polyesterfill och flamsäkert Trevira CS polyestertyg. Jag vet att polyester är lika med plast och farliga kemikalier… Tror du att det här fibertäcket kan vara skadligt för mig då jag trots allt ska sova med det nattetid?

  http://novista.se/wp-content/uploads/2016/09/novista_fibertacke_futura_nova_210x297-webb.pdf

  Tack på förhand, hälsning Alicia

  Gilla

  • Hej Alicia
   Och tack för din fråga. Du har helt rätt i att polyester är plast och ur ett miljöperspektiv är det dåligt. Sett ur ett hälsoperspektiv finns det inga indikationer eller studier som visar på att polyester skulle vara skadligt att ha på sig eller nära kroppen. Så du behöver inte vara rädd för att polyestern som fiber skadar dig. När det gäller flamsäkerheten kan inte jag svara på hur just denna är behandlad utan där får du fråga någon annan. Jag kan som sagt bara svara för själva polyestern och den är ofarlig. Hoppas du fick svar på i alla fall en del av din fråga.
   Hälsningar Anna-Lisa

   Gilla

   • Okej, jättebra att veta det, då kan jag åtminstone känna mig trygg. Vilka material är att föredra när man tex köper kläder? Eller misstänker att du såklart skriver om det på bloggen, vilket inlägg i så fall?
    Tack snälla för snabbt svar!

    Gilla

   • Hej Alicia. Det är väldigt svårt att säga vad en ska välja för material ur ett hälsoperspektiv då mycket av de giftigaste kemikalierna tillsätts (och riskerar att finnas i slutprodukt) vid spinning och färgning och det är nästan lika illa oberoende av material. Så då får en se till de märkningar som finns på området olika märkningar har jag skrivit om här https://gronatradar.wordpress.com/2016/02/17/vad-betyder-de-textila-markningarna/ Annars är det enklaste tipset från Kemikalieinspektionen att alltid tvätta nya plagg så att rester från tillverkningen går bort. När det handlar om vilken miljöpåverkan olika textilfibrer har så är det inte heller helt svart-vitt jag kommer göra en välja-hellre-lista under våren men också skriva ett specifikt inlägg om viskos då det är ett material som varierar oerhört mycket i miljöskada. Hoppas du hittar något matnyttigt i det jag skrivit tidigare och att kommande inlägg passar.
    Hälsningar
    Anna-Lisa

    Gilla

 7. HEJ
  Jag är en av dina följare och tackar för mycket ”matnyttig” information. Jag har ”gummerat” tyg från slutet av 80-talet, som såldes på vikt, det är ett tunt tyg med gummerad baksida. Kan jag misstänka att det innehåller mjukgörare eller annat hälsovådligt? Då inget att spara och göra något av utan låta det gå till återvinningen? Ha en bra dag

  Gilla

  • Hej Tina

   Tack!

   Om jag var du skulle jag inte göra något av tyget till barn eller inomhus i exempelvis sovrum. För precis som du misstänker så kan det innehålla diverse farligheter. Men kanske kan du göra något som ska användas utomhus? Om inte så bör det slängas och just i det här fallet skulle jag säga brännbart och inte återvinning. Eftersom du misstänker att det innehåller hälsovådliga ämnen och dessa vill vi inte ha in i återvinningssystemet.
   Hälsningar
   Anna-Lisa

   Gilla

   • Tack,
    har haft tankar på att använda det utomhus men eftersom det skulle vara i barnmiljö så tar jag det säkrare framför det osäkra och lämnar till bränning.

    Gilla

 8. Hej
  Tack för mycket intressant innehåll! Jag tycker att det är väldigt svårt att göra medvetna val när det gäller textilier. Det känns som om jag måste välja mellan funktion och hälso-/miljöaspekter hela tiden.

  Om man vill ha ett material som är elastiskt, stabilt och hållbart (dvs slitstyrka, klarar tvättar osv) och SAMTIDIGT är ett bra val ur hälso- och miljöperspektiv – hur väljer man då?

  Jag har en specifik fråga kring Polyamid också. Är det något av ”värstingmaterialen” på marknaden? Jag ser att många tyger med de egenskaper jag söker innehåller en kombination av tex polyamid, viskos och elastan. Finns det något ”snällare” material på marknaden med liknande egenskaper?

  Tack på förhand!
  Mvh
  /Susanne

  Gilla

  • Hej Susanne

   Och ledsen för sent svar (ungarna kom i vägen).

   Du har helt rätt i att det är svårt att välja och ibland vill man använda syntetmaterial just för att göra produkten starkare. Innan syntetmaterialens intåg användes människohår och hästtagel för att ge längre hållbarhet för textilier. Tror tagel fortfarande skulle kunna konkurrera med de starkaste syntetmaterialen.

   Tyvärr är ju inte tagel så värst elastiskt. Annars så är silke ett naturmaterial med långa fibrer vilket ger bra hållfasthet.

   Polyamid (även känt under namnet Nylon) är ett syntetmaterial och gjort av plast och således ingen höjdare ur ett miljöperspektiv (gäller även elastan), men det finns återvunnen Nylon (alltså polyamid) på marknaden men kanske svårt i just de produkter du vill ha. Viskos är ett annat ganska komplicerat material ur miljöhänseende. Viskosproduktionen är i sig mycket skadlig för människor och miljö och kan ge hemska utsläpp, samtidigt så handlar det väldigt mycket om hur just den fabriken tar hand om sitt avfall vilket gör att viss viskos är ett riktigt bra. Lenzig viscose är ett exempel på viskos där tillverkningen sker under kontrollerade former och med små utsläpp.

   Men alldeles oavsett materialval är det viktigaste att använda sina saker länge. Och om du befinner dig i producentledet försöka påverka dina leverantörer men framförallt producera produkter som kan och ska användas länge.

   Hoppas du fick något svar på dina frågor.

   Hälsningar
   Anna-Lisa

   Gilla

 9. Hej Victoria. Jag vet att http://ecosphere.se/products har haft produkter av det tidigare. Men tyvärr inget i lager just nu. När det bara står bambu är det nästintill alltid bambuviskos som avses. Det går att tillverka tyg av bambu mekaniskt (liknande hur linne görs) det tyget blir dock ganska hårt och strävt.

  Kompletterar om jag hittar bambulyocell.

  Gilla

 10. Hej Anna-Lisa. Jag vill bara tacka för en fantastiskt informationsrik blogg och för ditt fina arbete inom Sveriges konsumenter och Stilmedveten. Jag skriver just nu en rapport om syntetfibrers miljöpåverkan inom en kurs i miljö, hygien och hälsa på lärarprogrammet, och jag har nästan uteslutande kunnat hämta all information jag behöver från de sidor där du är aktiv. Stort tack!

  Med vänlig hälsning Jeannie

  Gilla

 11. Hej!
  Imponerande, det verkar som att du är fruktansvärt insatt i det här. Jag skulle vilja utnyttja din kompetens lite.
  Jag tänkte sy en egen tshirt. Jag vill att den ska hålla så länge det bara går. Klar av åtskilliga tvättar, utan att tyget varken krymper, nopprar elller tappar form. Jag vill ha det absolut bästa tyge som finns. Jag är Inne på bomull eller bambu. Men kan du ge lite mer exakt råd i vilke specifikationer tyget ska ha.
  Evigt tacksam för svar!

  Mvh Oscar

  Gilla

  • Hej Oscar
   Det är tyvärr inte så enkelt som att säga – välj bomull eller viskos (bambu är viskos). Bomull har väldigt olika kvalitet, dels beroende på bomullsort (där den vanligaste inte har den högsta kvaliteten) men också beroende på hur tråden är spunnen och tvinnad och sedan hur tyget är stickat.
   Viskos som kan tillverkas av bambu eller annan cellulosa är i sig hållbart då det är en kemiskt framtagen fiber som är lång. Tyvärr så har jag själv stött på en del viskos som noppar men även en del som inte gör det.

   Mitt tips är att välja ett material som är hundraprocentigt, alltså inget blandmaterial. I sig kan 95 procent bomull och 5 procent Lycra hålla väldigt bra (mitt favorittyg för underkläder har den kombinationen). Men ibland fungerar inte vissa material tillsammans, vilket gör att det noppar sig och slits konstigt.

   Tvätta också alltid tyg innan du syr av det. Dels så försvinner eventuella restkemikalier men om det krymper så vill du ha den krympningen innan jobbet med att sy. Och om tyget vrider sig konstigt kan det komma redan vid första tvätt, och det tyget vill du ju inte sy av.

   Mer exakt vad du ska välja kan jag inte säga. Du måste testa dig fram och känna på olika tygkvaliteter.

   Lycka till!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s