Test: att sälja sina kläder genom Sellpy, Varié eller second hand-butik

sälja på kommissionJag säger det direkt. Du kommer inte att bli rik. Det kommer i bästa fall ge ett litet tillskott i kassan. Och det tar lång tid. Men är inte särskilt krångligt.

Att sälja sina gamla, kanske nästan oanvända kläder har blivit allt vanligare och framför allt har det blivit lättare. Det finns flera företag som nischat sig på att sälja gamla kläder och grejer åt oss.

Och jag tycker det är grymt! För jag skulle aldrig orka skaffa konto, fotografera, göra en produktbeskrivning och sedan också ha ansvar för att skicka grejerna och vara rädd för att den som handlat inte är nöjd. Och det är fler än jag som tycker sådant är jobbigt, annars skulle inte företag poppa upp och tillhandahålla just den tjänsten.

Störst tror jag vi kan enas om är Sellpy och de gör också en hel massa reklam. Och jag har sett ganska många i sociala medier som är arga på dem. Så jag kände att jag behövde prova att sälja hos dem, men även på lite andra ställen för att få något att jämföra med.

Så jag skickade en påse avlagda, men fina grejer till Varié, två påsar till Sellpy och lämnade in två påsar med barngrejer på en lokal butik i Stockholm som heter Bye buy.
sälj med Sellpy

Här är mina omdömen på de olika tjänsterna:

VARIÉ
KOSTNAD
80 kronor, som dras från provisionen på sålda plagg.

TID
Påsen kom relativt snabbt, efter packning lämnade jag sedan in den på närmaste postkontor – portot är betalt  (de hämtar inga påsar vid dörren).
Sorteringen tog ungefär sex veckor. Vilket är ganska lång tid, särskilt om du skickar saker i säsong – vintern blev ju sommar ganska fort i år.
Sedan har sakerna legat ute till försäljning.

SORTERING
Varié är noggranna med att skicka mail och berätta hur processen går och vilka och hur många plagg som blir godkända. Av 14 inlämnade plagg sorterade de bort sex. Varav två helt oanvända klänningar från Tiger, vilket jag tyckte var lite märkligt. I övrigt hade jag inga problem med det de sorterade ut.
Trots att jag hade kryssat i rutan för att utsorterade plagg skulle gå till välgörenhet hörde de av sig och frågade om jag ville ha plaggen åter. Eftersom jag ville testa att sälja de utsorterade plaggen betalade jag returen av dem.

FÖRSÄLJNING
Varié säljer sakerna på sin egen webbplats. Sakerna ligger ute i tre månader och om de säljs får du vetskap om det och tillgång till pengarna sista vardagen i månaden efter. Det är alltså ett tidspann där.

PRISSÄTTNING
Varie har som idé att bara ta emot plagg av högre kvalitet och lite ”finare” märken. Det gör att de generellt sätter ett lite högre pris.

EXPONERING
Varié gör en del säljbilder till hemsida och Instagram som är jättesnygga. Hur snygg är inte bilden jag lånat av dem på vantarna jag lämnade för försäljning!?
8D34C35E-12D1-4434-828C-3F970AD196BD
Alla deras bilder är dock inte av toppkvalitet, utan ibland hänger saker snett och är lite skrynkliga. Men generellt så är Variés bilder av ganska hög kvalitet.

SMIDIGHET
Påsarna kom fort, du behöver posta dem själv men det är inte svårt. De mailar och berättar att sorteringen är igång och hur den går, vilka plagg som blir godkända och vilka som ratas. Själva försäljningen är svårare att få inblick i, jag fick mail när försäljningarna skett men exakt hur mycket de olika plaggen genererat gick inte att se.

Du får också betalt i en kredit som du kan handla på sajten med, men om man vill ha ut pengar är det krångligare. Det finns inget enkelt system på hemsidan, utan efter mycket sökande står det:

”Väljer du istället att få ersättningen i pengar, betalar vi ut den via Payson eller till ditt bankkonto efter 30 dagar.”

Hur jag registrerar mitt bankkonto hittar jag ingen information om. Men som tur var är Varié duktiga och snabba på att svara på frågor på mail, så jag mailade dem och fick svar att jag ska sända mina kontouppgifter till dem.

TJÄNAT
Jag har tjänat 225 kronor på Varié minus vad påsen kostade alltså 155 kronor. Det tog cirka sex månader + 30 dagar för utbetalning.

SAMMANTAGET
Mitt intryck är att de som handlar på Varié är medvetna och kommer att använda plaggen – och det ger en miljövinst vilket är det jag är ute efter. Sett till pengar tycker jag däremot inte att det är värt jobbet, och hade jag varit ute efter snabba pengar är det ett dåligt alternativ.

Varié har efter att jag skickade in mina saker ändrat sitt försäljningssätt. Nu ska du skicka in en förfrågan om att bli säljare och beskriver vilka plagg du vill sälja. Därför kan min beskrivning av vissa detaljer vara felaktigt.

SELLPY

KOSTNAD
Gratis att lämna in saker

TID
Det var bara att beställa påsar som skickades hem väldigt fort. Jag packade påsarna fulla, beställde hämtning och ställde dem utanför dörren, och när jag tittade ut någon timme senare var de borta. Väldigt smidigt!

SORTERING
Det tog cirka två veckor efter att påsarna hämtas innan de sorterades. De sorterade endast bort en sak som de bedömde som smutsig, den kanske var det – jag hade inte kollat så noga. Annars tog de emot allt – kläder, textilier och annat som jag hittat hemma och ville bli av med.

FÖRSÄLJNING
Sellpy säljer via Tradera. Sellpy skickar ett mail om varje vara de lägger upp för försäljning, och sedan löpande hur försäljningen går. Det är många steg i en försäljning; om de inte säljer din vara på auktion går det vidare till fast pris och så vidare. Kolla in deras egna beskrivning av det hela.

PRISSÄTTNING
Jag blev förvånad över det relativt höga pris som flera av mina varor sattes ut för. Om jag hade varit missnöjd med prissättningen hade jag också kunnat ändra (vilket jag inte gjorde eftersom det var ett test). Det höga priset på några varor tror jag bidrog till att de inte blev sålda i första steget.

EXPONERING
Sellpy har fått kritik för hur varorna hängs och fotograferas och med rätta. Plagg hänger på sniskan, saker är felknäppta, saker är ur fokus – helt enkelt ganska kasst exponerat.

SMIDIGHET
Det var jätteenkelt att få påsen och att få sakerna hämtade. De meddelar hela tiden via mail hur sortering och försäljning går. Det är enkelt att gå in på sitt konto och där se hur varje försäljning gått till och hur mycket pengar jag får per såld sak.

TJÄNAT
Sellpy vill verkligen sälja alla ens prylar så nu ligger mina sista grejer ute för tio kronor styck. Det som blir lite lurigt med de sista grejerna är att jag går back sex kronor per grej där. De tar alltså ut en annonseringskostnad som överstiger min kommission vilket gör att det blir minus på mina tidigare försäljningar.

När jag ville få min vinst utbetald var det väldigt enkelt att registrera konto och pengarna kom inom en vecka. Jag tjänade 256 kronor på sålda kläder och textilier.

SAMMANTAGET
Det är oerhört enkelt att sälja med hjälp av Sellpy. Det är också en fördel att det går att lämna in lite allt möjligt, saker i bra skick som jag inte riktigt har vetat vad jag skulle göra av. Och jag tycker att det gick smidigt att ha koll på försäljningarna. Men de ansträngde sig inte för att exponera grejerna snyggt.

Känslan är att de som handlar på Sellpy gör det för att hitta fynd, vilket innebär att folk väntar tills saker kommer ut i steg två eller tre. Jag blev inte rik av att sälja på Sellpy och även om det inte tog jättelång tid så är det inte snabba pengar.

BYE BUY
Är en liten second hand-butik för barnkläder och saker som finns fysiskt i centrala Stockholm och som inte säljer över nätet.

KOSTNAD
Gratis att lämna in saker

TID
Det tar lite tid att lämna saker eftersom jag måste åka till deras inlämning som bara har öppet på tisdagar och torsdagar. Men jag kan lämna i vilken sorts påsar jag vill.

SORTERING
Vill jag få information om hur sorteringen går får jag ringa eller maila, de informerar alltså inte automatiskt till sina leverantörer hur det går. Det de bedömer inte går att sälja kommer att skänkas till välgörenhet, och det finns ingen chans att få tillbaka sakerna. Däremot är det tydlig informationen på hemsidan om vad de tar emot.

FÖRSÄLJNING
Jag kan få veta hur försäljningen går genom att ringa maila eller genom att besöka butiken och fråga vad som finns på mitt konto. Sakerna säljs med 20 – 40 procents kommission beroende på typ av vara och skick.

PRISSÄTTNING
Bye buy är inte en jättedyr second-hand men de är heller inte ”loppisbilliga”. Det befinner sig i ett mellanskikt. Och där hamnar även de saker som säljs från mig. Jag kan inte påverka försäljningspriset.

EXPONERING
Bye buy säljer bara i fysisk butik men har ett fint Instagramkonto där en del av deras saker exponeras på ett föredömligt sätt. Butiken är också fint skyltad och det är ett stort utbud utan att det känns som att grejerna är staplade på varandra. Och jag har hittat det jag varit ute efter nästan varje gång jag varit där.

SMIDIGHET
De tar emot saker oavsett säsong, vilket innebär att de har ett lager där sakerna kan ligga för att sedan plockas fram när det blir säsong, exempelvis vinterstövlar eller solhattar. Det är bra för mig då jag inte behöver ha urvuxna overaller liggandes tills nästa vinter.

När jag handlar i butiken lämnar jag bara fram min legitimation så får jag veta vad jag har på kontot och betalar med det. Eftersom jag handlat upp min kredit har jag inte begärt ut några pengar, vilket jag annars skulle kunna göra direkt i butiken.

TJÄNAT
Jag har sammanlagt haft 413 kronor som jag valt att handla för i butiken, då jag hittat plagg till mina barn som de behöver (läs kepsar och sandaler).

SAMMANTAGET
Jag gillar att lämna in saker till den här butiken, även om det är en tröskel att åka till deras inlämning. I butik exponerar de saker snyggt och har stor omsättning.

Min känsla är att deras kunder är medvetna konsumenter som vill att deras inköp av barnsaker ska påverka jorden mindre. Deras marknadsföring lyfter också miljöaspekterna av att handla second-hand.

Jag har inte blivit rik av att sälja saker på Bye Buy heller, men i sammanhanget tjänat mest pengar där.

SLUTLIGEN

Att sälja saker via ombud kan av vissa upplevas som att de inte får några pengar. Och det ligger en del sanning i det, du kommer inte att bli rik. Det vi måste komma ihåg är att detta är företag som inte idkar välgörenhet, utan de vill tjäna pengar (inget konstigt med det). De har anställda som ska få lön, de betalar lagerlokaler och de betalar moms på sakerna som säljs till skillnad från om du som privatperson säljer. Det är helt enkelt en massa omkostnader som inte finns om du säljer till grannen på hörnet. Så det är inte konstigt att den större delen av försäljningen inte hamnar hos oss som har plaggen.

Om du stör dig på att dessa företag tar ut pengar för att kränga dina grejer så tycker jag att du ska sälja dem själv. Det kommer du att tjäna mer pengar på, men det kommer också att kosta dig tid. Och fast jag inte tjänat just några pengar så tycker jag det är bra att lämna saker till försäljning. För mig är det mycket mindre krångel än att försöka göra det själv.

Som kund är det också mycket tryggare med Sellpy och Varié än att handla direkt av privatperson. Du har ångerrätt och det är inget krångel om du inte tycker att en sak uppfyllde det som sades i annonsen. Är tröjan noppig behöver du inte ha en diskussion direkt med säljaren utan du har den med ett företag. Och det kan jag tycka är skönt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s