När tvätten luktar illa – våga tvätta fel

washing-machine-380834_1920Tror att det är fler än jag som jagas av kläder som luktar surt när de lyfts ur tvättmaskinen. Och vill veta hur den där träningströjan eller den älskade t-shirten ska få en okej lukt igen.

Ibland kan det vara så att det är tvättmaskinen som luktar illa och då kan du få bukt med det genom att rengöra din maskin men det problemet har inte jag. Det är specifika plagg som alltid luktar illa. Så jag gjorde ett helt ovetenskapligt test där jag tog fem plagg som luktade riktigt sunkigt, två jackor i polyester och två t-shirtar i bomull och försökte rädda dem. Och som ni ser på bajsarna så luktade alla riktigt illa när de kom fuktiga ur tvättmaskinen. De två skaljackorna luktade faktiskt så illa att det vara direkt pinsamt att springa i dem – även i skogen.
Tvätten luktar illa
Rekommenderad tvättemperatur för alla plagg var 40 grader. Jag testade att tvätta nummer ett och fyra varmare än rekommenderat och nummer två och tre i ättikabad. I ättikabadet hade jag cirka 0,5 deciliter ättika i ungerfär 5-6 liter vatten, det går nog bra med lite mindre ättika.

Resultat:
skaljacka1Jackan består av 100 procent polyester.
Jag tvättade jackan i först 60 grader. Den luktade då okej. Efter en användning började den lukta illa, men inte lika illa som utgångsläget. Efter ännu en användning var den tillbaka i utgångslägelukt.
Då tvättade jag den i 90 grader. Efter det klarade den flera användningar i rad utan tvätt. Och började inte lukta illa.
Luktar fortfarande efter flera användningar okej.

 

 

skaljacka2Jackan består av 100 procent polyester.
Jag lade jackan (när den var ren och torr) i ett vattenbad med ättika. Där fick den ligga i cirka en timme. Sedan sköljde jag den.
Efter det luktade den svagt av ättika. Vid användning luktade den svag spya (inte så fräscht men bättre än innan). Den klarade flera användningar i rad utan att börja lukta illa.
Luktar efter många användningar och några tvättar (ej efter varje löptur) fortfarande bra (inte längre spya), går till och med att gå in i den lokala mataffären efter springrunda utan att skämmas ihjäl.

 

t-shirt,världen

Tröjan består av 100 procent bomull och har ett plasttryck.
Jag lade tröjan i ett vattenbad med ättika (när den var ren och torr). Där fick den ligga cirka en timme. Sköljdes sedan.
Luktade ingen ättika men fortfarande svagt unket.
Efter två användningar och två tvättar luktar den illa igen – nästan lika illa som tidigare.

 

 

 

t-shirt,bilder

Tröjan består av 100 procent bomull och har ett plasttryck.
Tvättade tröjan i 60 grader (trycket höll, skönt) men tröjan luktade fortfarande illa.
Tvättade tröjan i 90 grader (trycket höll, men inget jag rekommenderar varje tvätt). Luktade nu bra.
Klarade sedan flera användningar och tvättar (i 40 grader) utan att börja lukta illa. Efter ett tiotal användningar luktar den illa igen.

 

Sammanfattning:

De två jackorna i syntet ska helst inte tvättas för varmt eftersom syntetmaterial (som är plast) inte mår bra av för höga gradtal. Alternativet för jacka nummer ett var, om den inte åtgärdades, sophinken och därför var det värt att tvätta den alldeles för varmt. Och det fungerade, jackan är nu brukbar. Att lägga i vattenbad med ättika innebär ingen risk för kläderna och även det fungerade bra på jacka nummer två. Så i fortsättningen blir det regelbundna ättikabad (eller en skvätt ättika i maskinen) för mina äckligaste träningskläder. Och kanske även kombinationen tvätta för varmt och lite ättika.
Båda jackorna används nu igen!

Rena bomullsplagg är inga som helst problem att tvätta i 60 eller 90 grader. De rekommenderade tvättemperaturerna hos mina två bomullsplagg handlar om att de har tryck som kan skadas vid för hög temperatur.
När det gällde bomullsplaggen så fungerade ett högt gradtal bättre mot dålig lukt än ättika för mig. Då t-shirtarna jag tvättade för varmt har affektionsvärde (för min man) så kommer jag inte att tvätta dem i för höga gradtal, med hänsyn till trycken, igen.

Slutligen – det är bättre att testa att tvätta sina grejer ”fel” än att sluta använda dem för att de luktar illa. För ibland kan det rädda ett plagg. Och att förlänga livet på sina plagg är det bästa vi kan göra ur ett miljöperspektiv.

P.S. Det är klurigt det här med tvätttemperaturer. Nya maskiner tvättar sällan i 60 grader även om det står det på programmet. I bästa fall kommer maskinen upp i 60 grader ett kort ögonblick (enligt Råd och Rön nr 3, 2018). Så om du tycker att din gamla maskin tvättade renare så är det mycket troligt. Mitt ovetenskapliga test är gjort med en ganska gammal tvättmaskin. 

5 tankar om “När tvätten luktar illa – våga tvätta fel

 1. Det här tipset med ättika är ju ganska vanligt, men jag hittar ingenstans vilket förhållande ättika/vatten man ska använda. Hur mycket ättika använde du? Och hur mycket skulle du använda i maskin?

  Gilla

  • Hej Viola.
   Jag använde kanske lite väl mycket, ungefär 0,5 dl för 5 liter vatten (24 % ättika). Tror det skulle fungera bra med 0,2-0,3 dl. I tvättmaskinen tänker jag 2-3 msk. Men det är inte farligt att använda för mycket, det kräver bara mer sköljning men det är ju helt klart onödigt att använda för mycket.
   Hälsningar Anna-Lisa

   Gilla

 2. Intressant ovetenskaplig undersökning tagit ur verkligheten.
  Och det är ju dessa som oftast är mest intressanta då de speglar hur saker fungerar i verkligheten.

  Kul att du vågar testa och vara öppen med det.
  Håller helt med om att det är bättre att våga testa för att kanske lyckas (som du ju gör) än att slänga, det finns ju inget att förlora.

  Bra gjort!

  Liked by 1 person

 3. Kan det vara så att du överdoserar tvättmedel så att bakterierna frodas?jag har märkt att vissa saker luktar om jag använt för mycket tvättmedel som att smutsen blandats med tvättmedlet som sedan sitter kvar då det ej sköljts ur ordentligt vilket ger upphov till dålig lukt. Jag har märkt att tvättar man bara med ättika i maskinen så kan man se hur mycket det börjar skumma om vissa kläder har för mycket tvättmedlet som sitter kvar i kläderna. Men det kanske är så att när det gått för långt och luktar urk så är Det för sent. Jag hade vissa underkläder som luktade våt hund pga att ventilationen var avstängd i huset då dom fixade den. Ättika bad över hela natten var det som fungerade dock blev tyget lite hårt (som försvann vid användande tror det vart lite noppigt också men väldigt ytterst lite ) och spandexen förlorade lite elasticitet men det var ej slappt så kalsongerna satt bra ändå. Så jag misstänker att en timma inte räcker om lukten är riktigt illa. Bikarbonat tar bort fisklukt ur sophinken så jag rekommenderar att blötlägga dina tröjor för att se om det tarbort sista lukten. När man använt ättika och kört tvättmaskinen så ska man inte ha för mycket tvättmedel för då försvinner ej alla bakterier . Har man mycket skum i gummilisten efter tvätt så har du bakterier där blandat med tvättmedlet och runt om trumman vilket kan smitta nästa tvätt. Så ser du massa skum efter maskinen är klar behöver du rengöra maskinen på 90grader. För mycket tvättmedel är inget problem tills man tvättar något som luktar för då fastnar bakterier som Frodas av för mycket tvättmedel.

  Gilla

  • Hej Andreas

   Du har helt rätt i att för mycket tvättmedel kan vara ett problem, särskilt med nyare maskiner som använder mer sparsamt med vatten vid sköljning. Så det är viktigt att inte överdosera. Och som du säger emellanåt köra en maskin i 90 grader. När vi hade barn med tygblöja blev det minst en gång i veckan och det håller verkligen maskinen i bättre skick. Numer måste jag tänka och samla ihop en bra 90 gradare och det blir lite mer sällan.

   Mina exempelfall är plagg som varit med riktigt länge och utsatts för riktigt äckliga grejer (både jag och min man var ultralöpare innan barnen kom). Alltså plagg som i princip alla normala människor skulle slängt, men jackorna har varit med på fjällmaror och sexton-milslopp vilket gör att de har affektionsvärde samt att vi vet hur de sitter med ryggsäck på och att de inte ger skavsår (mkt värt ibland). Tror också att resultatet skulle blivit bättre om jag låtit plaggen ligga lite längre i ättika. Men också om jag inte var sådan slarvpella att jag efter träning trycker ned allt i en ryggsäck och att det sedan ligger svettvått tills jag kommer på att det är dags att springa igen.

   Det här med bikarbonat ska jag också testa det låter hur bra som helst och om det inte fungerar på kläder så passar det i alla fall komposthinken.

   Hälsningar
   Anna-Lisa

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s