I år firar vi jul till minne av en planet som som inte mäktar med mer

christmas-tree-1081826_1920Julhandeln spås slå nya rekord i år igen. Samtidigt som jorden bokstavligen pyr av vår överkonsumtion.

Jag vill inte dra en mörk skugga över alla entusiastiska julklappsshoppare eller ge småbarnspappan som sparat för att kunna lägga en plastig Disneydocka (till sin tjatande fyraåring) under granen dåligt samvete. För jag vet att julen för många kan vara den enda tiden på året då det kanske, kanske äntligen skulle köpas en video eller en CD-spelare eller en vinteroverall som inte tre kusiner använt innan. (Okej, ni fattar, jag är gammal, videos eller CD-spelare är sådant som hör hemma på museum). Och idag är det annat som familjer (barn) trånar efter. Och en del av alla dessa julklappsinköp kommer vara önskade och bra. Men i den hutlösa summan 70-80 miljarder som kommer att spenderas på årets julhandel ryms det mycket som inte är nödvändigt eller ens önskat.

Och visst är det bästa för planeten och ens egen ekonomi att avstå från julhetsen och inte handla en endaste klapp. Men så kommer det inte att bli, endast en liten del kommer göra så. Och jag vill inte låsa in mig i mitt hus och låtsas som att jag inte har en aning om vad tomten är (hotet om spionerande nissar har också hjälpt mig vid flera jobbiga läggningar).

Så jag tänker ge några tips för att handla julklappar lite mer hållbart.

 • Handla sådant någon faktiskt önskar sig (om din mamma vill ha snälla barn, baka ingefärskakor till henne, hon vill faktiskt inte ha en till stavmixer).
 • Prova att köpa minst en julklapp second hand eller som det sägs fint, vintage. Du behöver inte tränga dig in på en trång loppis i en källare i Skarpnäck och leta genom tonvis med gamla lådor för att hitta något bra, det finns jättefina butiker både på nätet och på stan med kläder och saker som är begagnade. Här är tips på två butiker för näthandel: Varié och Used-by. Och i centrala Stockholm kan du köpa riktigt bra begagnade barnkläder och leksaker på Bye buy.
 • Köp en julklapp som konsumeras redan på julafton eller i mellandagarna. Något som äts upp eller en upplevelse.
 • Köp något där de som tillverkat varan också ges möjlighet till en god jul. Handla GOTS, Fairtrade och Krav-märkt.
 • Köp saker av högre kvalitet. Det är roligare att ge bort något som inte går sönder på annandagen.
 • Köp något till nån som faktiskt behöver. UNHCR och Röda Korset har flera bra julgåvor.

5 tankar om “I år firar vi jul till minne av en planet som som inte mäktar med mer

 1. Nej, vi firar inte jul till minne av en planet som som inte mäktar med mer 🙂 Vi firar jul för att Gud älskar sin skapelse och sin mänsklighet så mycket att Gud själv blev kött i och genom Jesus från Nasaret. Jag är fullt medveten om att alla inte delar min kristna tro. Fast denna tro ger i alla fall mig hopp och kraft att föra den goda kampen för allt levandes värdighet i en mycket mörk tid. Och tron ger även perspektiv på julhetsen. Den bästa och största gåvan är ju faktiskt redan given. Den ligger i en krubba. Inga andra klappar är nödvändiga. Kalla det en klimatsmart kristen tro 🙂

  Liked by 1 person

  • Själv är jag inge vidare religiös, söndagsskola till trots (eller kanske på grund av?) Men så länge tron höjer oss som människor och gör att vi tar hand om den enda planet vi har bättre och är toleranta mot dem som inte ser ut som oss, eller haft privilegiet att födas i samma överflöd som oss så tycker jag att gudstro är något fantastiskt, även om jag själv inte har förmågan att tro.

   Liked by 1 person

 2. I vår familj har vi julklappar vartannat år men inte med tanke på miljön tyvärr utan snarare på grund av att det är såååååå jobbigt att köpa julklappar. Å andra sidan så tror jag inte att det blir mycket miljövänligare ändå med tanke på all mat som köps. Den har ju producerats och transporterats och jag vet inte allt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s