Torktumla INTE linne

Tvätta,linneEn kollega kom till mig och frågade om jag hade någon aning om varför hennes endast ett år gamla linnelakan, inköpta på H&M hade gått sönder.

Dålig kvalitet, tänkte jag. Hon förklarade att hon hade gjort precis som butiksbiträdet sagt och torktumlat sina lakan. Varpå jag hävdade att hon absolut inte kunde köpt lakan i lin, för att uppmana till att torktumla linprodukter är samma sak som att förklara hur du förstör textilen på bästa sätt. Vi gick in på H&M:s hemsida och det visade sig att hon hade rätt:  det var linnelakan. Det anmärkningsvärda är inte att ett butiksbiträde fått saker om bakfoten, det kan hända alla, utan att det på H&M:s hemsida klart och tydlig står att lakanen ska torktumlas. Butiksbiträdet hade alltså bara förmedlat hur H&M tycker att vi ska ta hand om våra textilier, på sämsta tänkbara sätt.

Men varför ska du då inte torktumla dina lakan i lin? Jo, för att linfibern bryts sönder och textilen förstörs. Visserligen kommer det att bli mjukt, saker i uppluckringstillstånd blir oftast det.

Hur ska du då tvätta dina linneprodukter?

 • Lin som är en naturfiber går bra att vädra, men ibland (särskilt med sängkläder) vill vi ju tvätta.
 • Lin kan tvättas i upp till 80 grader. Varmare än det gillar inte linfibern då linets naturliga ”lim” skadas. Så vanlig 40 eller 60 tvätt går utmärkt.
 • Centrifugering kan skada linfibern så är det en linprodukt du är extra rädd om, exempelvis en damastduk, skippa helt centrifugeringen. Annars är lin en fiber som blir starkare när den är blöt, så det går att centrifugera men gör det på lägre varvtal än vanligt.
 • Och som tål att upprepas. Torktumla INTE.
 • Lin krymper ofta vid första tvätten, ganska mycket, cirka 4-7 % (bra att veta om du syr gardiner).

Sköter du dina linneprodukter rätt kan de hålla en livstid eller längre. Och lin blir skönare och vackrare när det används.

Men tillbaka till H&M. Den konspiratoriskt lagda skulle kunna säga att H&M uppmuntrar till att missköta sina textilier för att det leder till fler inköp och mer pengar i kassan. Själv tror jag att de helt enkelt inte vet bättre. Att den som gjort produktbeskrivningen och de som korrat skulle behövt mer slöjd och materialkunskap i skolan. Kunskaperna om hur vi ska ta hand om våra kläder och textilier tror jag generellt minskat och när det sker blir det än viktigare att de som säljer grejer till oss faktiskt har koll. För vi litar på det som står i beskrivningar och vi gör som vi blir tillsagda i butiken.
linJag har också skrivit om lin här, och beskrivit hur du lättast får ditt lin slätt här.

8 tankar om “Torktumla INTE linne

 1. Hjälp vad gör jag nu?
  Har precis gjort enligt beskrivningen på HMs sängkläder av lin…så besviken och orolig att jag förstört dessa.
  Kan jag återställa glans och få bort skrynklor/veck som uppstått efter en tvätt i 60grader och torktumling?
  Hur ska jag sköts dessa framöver, vilket blir bäst och mest hållbart.
  /En som litade på tvättrådet.

  Gilla

  • Hej Malin.
   Visst är det irriterande att de har ett tvättråd som grundar sig på noll och ingen kunskap, och jag förstår helt att du följde det (vi litar ju på att de som jobbar med det ska kunna lite).

   Dina sängkläder i lin mår som sagt inte bra av att torktumlas men de kommer inte att falla isär av någon enstaka tvätt (livslängden har dock minskat lite). För att återfå glans kan du blöta dem, allra bäst genom att spruta på lite vatten så det blir fuktigt och lägga det i en plastpåse som du försluter sedan får lakanen ligga där och suga åt sig fukten någon timme. Sedan stryker du på näst högsta värmen på strykjärnet, då kommer det att bli slätt och glansigt. (Har du tillgång till en kallmangel är det, det bästa). Ganska mycket jobb, men i framtiden tvättar du dem i 40 eller 60 grader centrifugerar på lågt varvtal och låter hängtorka, då kommer de att vara slätare och glansigare i sig. Vill du att de ska vara helt släta och glansiga är det mangling eller strykning som gäller. Personligen tycker jag inte lakan behöver vara så släta att mangling eller strykjärn är nödvändigt, men det är en smaksak.

   Lycka till!
   Hälsningar Anna-Lisa

   Gilla

 2. Finns det något sätt att rädda kökshanddukar i linne som torktumlats upprepade gånger och börjat gå sönder litegrann? Jag läste någonstans om ett liknande tips som ditt, men att blötlägga i ättiksvatten? Eller är det bara att slänga? 😦

  Gilla

  • Hej Susanna.
   Det går inte att återskapa linfibern och har linets naturliga lim (pektin försvunnit går det inte att ersätta). Däremot så lever textilier i linne som kallmanglas längre, så om du har möjlighet börja mangla dina handdukar i lin. Ättika kan binda färg eller ta bort oönskad lukt, men det kan inte laga trasiga fibrer. Men slänga är ju onödigt, antar det är mitten som är trasig, använd kanterna till trasor.
   Hälsningar Anna-Lisa

   Gilla

 3. Kan säga att de är fler som rekommenderar torktumling. Köpte linnesängkläder på gekås och det märket slm sängkläderna har rekommenderar det. Jag kommer INTE göra det nu. Tur jag läser på internet innan jag följer deras beskrivning 😅

  Gilla

  • Hej Erika

   Åh, jag blir så trött (och samtidigt glad att du tog dig tid att eftersöka egen information). Ta nu väl hand om dina sängkläder i linne så kan de leva länge!

   Hälsningar
   Anna-Lisa

   Gilla

 4. Hej!
  Intressant..Även lovely linen ger råd om att gärna torktumla och jag tänker dom som ett företag som har koll(särskilt på linne eftersom allt de gör är av linne..)
  Såklart sliter ju torktumling mer än att inte torktumla, men är det så illa som du säger så borde ju ingen med koll skriva att deras produkter gärna torktumlas..
  vi har iallafall haft handdukar och lakan i linne i ett år och torktumlat efter tvätt (rent nödvändigt i början då man annars blev helt luddig när man torkade sig! ). Kanske får hänga ut det oftare framöver så det mår lite bättre i längden!

  Gilla

  • Hej Malin
   Självklart kan textilier av linne klara torktumling, det handlar ju som all textil om hur bra kvalitet det är av från början. Men vill en att textilen ska hålla många år – kanske generationer så ska inte linnet torktumlas (och helst centrifugeras skonsamt). Och en fin duk i lin som torktumlas förlorar sin glans.
   Tyvärr är det många företag som saluför textilier av lin som att de ska torktumlas, vilket ur ett hållbarhetperspektiv är jättetråkigt. Jag tror att det är en marknadsanpassning. Vi använder inte (tänker inte använda) textilier under lika lång period som förr i världen, textil är billigt och vi köper gärna nytt och då behöver vi inte ha tagit hand om våra textilier så som det bör. Och vi förväntar oss inte heller att textilier ska hålla särskilt bra. Men i HM-fallet blev det nästan löjligt eftersom lakanen faktiskt höll så pass kort tid (mindre än två år). Och det är betydligt kortare än ”skräplakan” i bomull från IKEA håller.

   Och jättebra att hänga ut handdukarna och lakanen oftare framöver – så de håller bättre. Och om du som jag är lyckligt lottad så är det ju perfekt att hängtorka ute så här års och då blåser textilierna sig ”mjukare”.

   Hälsningar
   Anna-Lisa

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s