Haven är fulla av mikroplast – detta kan du göra

fish-1663772_1920De flesta av oss har sett bilder på valar intrasslade i gamla fiskenät, fåglar med magsäcken full av plastskräp eller sköldpaddor med deformerade skal efter att de krupit in i en gammal ölring av plast. Och plastskräp är ett jättestort problem, särskilt i vår havsmiljö och det är mycket plast i våra världshav – ungefär 268 940 ton flyter runt på ytan. Och plasten kommer vara där länge eftersom det tar flera hundra år innan det bryts ned.

Vad färre vet är att även små bitar plast, så kallade mikroplaster, också är problematiskt för våra hav och sjöar. Och att det vid tvätt av kläder i syntetmaterial frigörs en stor mängd små plastbitar som sedan följer med tvättvattnet ut i avloppet och vidare ut i våra sjöar och hav. Små plastbitar som äts upp av plankton och fiskar.

Men vad är egentligen mikroplast och vad kan vi göra för att inte våra plankton och fiskar ska få i sig dessa små plastbitar?

När det pratas om mikroplast är det plastbitar mindre än 5 mm som avses. Mikroplaster från tvätt är dock mycket mindre än så. Ungefär 40% av de kläder vi köper i Sverige uppskattas vara i syntetmaterial alltså plast. Det vanligaste är polyester men det finns många fler syntetmaterial exempelvis – polyamid (nylon), akryl, polypropropen med fler. Alla textilier slits när de tvättas och släpper ifrån sig små fibrer, delar från naturmaterial bryts till skillnad från delar av syntet ned relativt lätt i vår natur. Det är svårt att gör exakta beräkningar på hur mycket mikropartiklar från tvätt som läcker ut i våra vatten men så mycket som 945 ton/år befaras gå till våra avloppsverk. Av detta fångar våra reningsverk upp det mesta men 0,2-19 ton/år beräknas åka ut i våra vatten. Nu kanske det inte låter så farligt men varje gram motsvarar flera tusen fibrer. Och studier i Stilla havet har visat att det finns ungefär sex gånger mer mikroplaster än plankton i vattnet. Och det som fångas upp av våra reningsverk hamnar i slammet som sedan sprids bland annat på våra jordbruksmarker.

Som jag påpekat släpper alla plagg av syntet ifrån sig plast men strukturen på tyget och hur tråden är spunnen har visat sig spela stor roll för hur mycket partiklar som släpper. Och här utmärker sig barnfamiljsfavoriten polyesterfleece. Fleece är fluffigt och mjukt och fibrerna som sitter löst på ytan släpper lätt. Studier har också visat att syntetplagg släpper ifrån sig som mest mikroplaster vid de första tvättarna.
mikroplasterPersonligen tycker jag att det borde ligga på producenter av kläder och tvättmaskiner samt reningsverken att minska hur mycket mikroplaster som läcker ut till våra hav. Och filter som installeras i nyare reningsverk kommer göra stor skillnad, men tyvärr går inte allt vårt avloppsvatten genom reningsverken då kapaciteten ibland är för låg och orenat material släpps ut i våra vatten.

Så vad kan vi  själva göra idag för att minska mikroplasten i våra hav?

Jo, här kommer 5 konkreta tips:

 • Köp inte nya plagg av syntet.
 • Tvätta bara om det verkligen behövs.
 • Tvätta fulla maskiner.
 • När du rensar tvättmaskinens filter släng i soporna eller dammsug. Släng ludd från torktumlaren i soporna.
 • Skaffa speciella tvättpåsar som du kan lägga dina syntetplagg i som ska hindra mikropartiklarna från att åka ut i avloppet eller en ”boll” som ska samla in 30% av mikroplasterna. Dessa två produkter är idag inte testade av några oberoende så jag kan inte garantera att det fungerar.

 

OBS: Den största källan till utsläpp av mikroplaster i vår miljö och även våra vatten kommer från slitage av bildäck.

3 tankar om “Haven är fulla av mikroplast – detta kan du göra

  • Hej Nicolina

   Det är jättebra att du vill ta ansvar för mängden plastpartiklar som når våra hav och vattendrag och mitt generella tips är att dra ned på antalet textilier av syntet i hemmet (i alla fall de som behöver tvättas ofta).

   Alla textilier som är gjorda av syntetmaterial släpper partiklar även de Svanenmärkta. När det gäller trasor så använder jag själv linnetrasor eller trasor av gamla frottéhanddukar (av bomull), men har faktiskt en med syntet just för att torka golven (kvar sedan jag köpte moppen) men å andra sidan torkar jag sällan golven. Gosedjur är krångligt, de är oftast av syntet (tyvärr) och det är svårt att styra över vilka som ska bli barnens favoriter och då behöva tvättas ofta. Vi har en gigantisk krokodil i syntet (som fyraåringen fått i present) den är tyvärr med vid ganska många måltider och måste ibland tvättas, även om vi försöker vädra den. Då kan man välja att använda tvättpåse, som ska fånga upp mycket partiklar men också enkla åtgärder som att tvätta maskinen full minskar partikelsläpp. När det gäller Ikeas madrassskydd skulle det gå att ha ett i ylle, fast det blir dyrt i alla fall om du inte kan sy det själv. Eftersom mängden mikropartiklar som släpps har att göra med strukturen på tyget, desto luddigare desto mer partiklar så tycker inte jag att du ska se madrassskyddet som en så stor bov. Ytan är fast och partiklarna relativt hårt bundna, sedan behöver ju ett madrasskydd inte tvättas jätteofta.

   Du som enskild person kan heller inte ta allt ansvar för mikropartiklar (eller andra miljöproblem). Vi behöver system som tar omhand plastpartiklar innan de hamnar i hav och vattendrag och det görs bäst genom att handeln minskar utbudet av syntetmaterial (och gör de första tvättarna i egna tvätterier, men ordnade system), tvättmaskiner utrustas med system för att ta omhand plastpartiklarna och att våra reningsverk är så bra att de kan fånga partiklarna. Nya reningsverk gör det på ett bra sätt!

   Det du kan göra är att utnyttja din konsumentmakt, till exempel maila och fråga om Ikea inte skulle kunna ta fram ett madrasskydd med mindre andel syntetmaterial. Det minskar inte mängden från just ditt madrasskydd, men kanske kommer det ett med mindre syntet i framtiden och då kommer alla (även de som inte är lika pålästa och intresserade som du) att släppa ut mindre partiklar. För hur mycket vi än försöker minska ned på våra personliga utsläpp (vilket är jättebra) så finns det tusen och åter tusen som inte kommer att göra dessa åtgärder i sina hem.

   Hoppas du blev lite klokare och framför allt känner att hela ansvaret inte är ditt och att du inte behöver vara perfekt.
   Hälsningar
   Anna-Lisa

   Gilla

   • Tack för ditt utförliga och uppmuntrande svar!
    Madrasskydden har en lurvig undersida så det var därför jag tänkte på dem.
    Jag har inte låtit min bebis ha syntetgosedjuren än. Jag har tänkt att så länge allt åker i munnen och tuggas på så kanske det lossnar plast. Men då hade jag inte tänkt på att det lossnar vid tvätt. Det svåra är just som du skrev presenter.
    Bra idé att maila Ikea. Och jag antar även politiker för att höra vad de kan göra för åtgärder vid rening av vatten.
    Tack

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s