Vaxduk är plastduk – vilka hållbara alternativ finns?

vaxdukVaxduk är så praktiskt. När ungarna kladdar med yoghurt eller när skatan bajsar på bordet är det bara att ta fram trasan och torka av. Och sommaren är verkligen vaxdukens tid.

Men är det verkligen vax som gör ytan så lätt att torka av? Vaxduk var för länge sedan ett tyg som hade vaxats, exakt med vilket vax vet jag inte men min gissning är bivax. Idag är vaxduk ett plastbestruket tyg. Bestruket med vinyl, akryl eller PVC. Inte särskilt miljövänligt med andra ord. Och även med risk för att vara hälsovådligt då vissa dukar innehåller mjukgörare, så kallade ftalater. Alla vaxdukar är dock inte skadliga och det finns Öko-tex 100 märkta tyger att få tag i. Men Öko-tex 100 är ingen miljömärkning, utan en märkning som garanterar att slutprodukten är fri från skadliga ämnen. En bra märkning för slutkonsument men inte nödvändigtvis för miljön och de som kommer i kontakt med den innan den når butikshyllanJag har skrivit mer om det här.

Jag gillar ju vaxdukar men vill inte ha plastbehandlat tyg, så hur ska jag göra? Min första tanke var att göra som förr. Ta ett tyg och smälta bivax över det. Sen kom jag på att bivax blir klibbigt av värme och vaxduk vill jag ju ha i solen. Och när jag läste på verkar det inte ha varit så praktiskt med bivaxdukar, just för att de klibbar när det är varmt och spricker när det är kallt. Men innan plasten gjorde sitt intåg och vaxduk blev plastduk under 1940-talet, var det en period då tyg ibland behandlades med linolja. Och en traditionell oljerock står ju emot väta bra. Så jag tänkte testa att behandla tyg med linolja. Det visade sig att det tar tid. Tyg som behandlas med linolja behöver torka i ungefär en månad.
vaxduk
Det är alltså bara att sätta igång om det ska bli klart innan sommaren är slut. Jag började med att tvätta några tyger. Det är bra att tvätta nya tyger oavsett vad du ska göra, detta för att kemikalierester ska försvinna och att tyg ofta krymper vid första tvätten.
vaxduk linoljaSedan penslade jag linolja på tygerna, och passade på att göra det på ett bord som ändå behövde oljas.

Nu hänger de på tork. Torktiden kan minskas något genom att blanda terpentin i linoljan, men det hade jag inget hemma.

Men eftersom det tar sådan tid att få det färdiga fick jag lov att ta en gammal vaxduk i plast (säkert hälsovådlig) och bygga tak till barnens utekök.
utekök
Jag återkommer med rapport om hur mitt linoljebehandlade tyg blev – om en månad eller så.

PS. Jag använde kokt linolja eftersom den bildar ett skikt när den torkar. Rå linolja riskerar att aldrig torka och ytan blir då klibbig. Tänk också på att torka duken luftigt då det bildas värme när olja torkar och det kan självantända.

 

 

 

11 tankar om “Vaxduk är plastduk – vilka hållbara alternativ finns?

 1. Spännande! Vi pratade precis idag om att vi skulle behöva någon sorts vaxduk till nya bordet ute. Men en månad tror jag inte vi kan vänta, så jag behöver hitta en som redan är färdig. Du råkar inte ha något tips..?

  Gilla

 2. Hej! Jag går just och funderar på sk. oilskin, tyg till en oljerock. Kan inte hitta tillverkningsprocessen på internet. Går det att göra själv, så som en vaxduk?
  Mvh Malin G

  Gilla

 3. Tänkte genast som någon ovan, man borde kunna sy plagg av detta! Blev det någon stark lukt eller klibbighet? Tänker att regnjackor inte behöver tvättas alls egentligen, i alla fall inte till vuxna. Jag har ju ett företag där jag syr och säljer textila produkter av f f a återbruk och spill och jag har en ansenlig samling med textilier och nu fick jag idéen att linoljeimpregnera tyg till just utomhusdukar och sälja 😊

  Gilla

  • Hej Eva

   Det blev inte klibbigt men det gäller att använda kokt linolja, rå kommer aldrig att kunna torka på samma sätt. Det luktar lite linolja om duken, inget en tänker på när det är ute men om jag luktar direkt på den så känns det. Nu ligger duken tvättad i ett skåp. Det luktar inte i skåpet men på själva duken om jag luktar nära. Så det är inte att rekommendera till den som tycker linolja luktar illa eller är känslig för dess lukt.

   Och när det gäller försäljning så vet jag att Bohusslöjd säljer plagg som är linoljeimpregnerade. Så om det är något med hantering du undrar över så kan det vara klokt att prata med dem.
   Hälsningar Anna-Lisa

   Gilla

 4. Ett alternativ som borde funka är väl att prova grönlandsvax, funkar det på jackor borde det ju gå på dukar? Innehåller bara paraffin och bivax.

  Gilla

  • Hej Caroline.
   Det borde absolut fungera. Vet inte riktigt hur det blir i solen, klibbigt vill en ju inte ha det, bara bivax blir ju tyvärr klibbigt. Men vi får väl testa? Grönlandsvax eller annat vax som finns att köpa för impregnering tvättas tyvärr ut så en behöver göra om efter tvätt. Men om det fungerar bra så behöver inte duken tvättas så ofta. Jag gillar inte att impregnera jackor med vax eftersom jag tycker att det blir ojämnt, hårt och inte bra. Men en duk har ju inte en massa sömmar att ta hänsyn till så det borde gå bättre. Bra ide! (nu kanske jag får användning av mitt impregneringsvax).
   Hälsningar Anna-Lisa

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s