Laga dragkedja – så gör du

zipper-1060990_1920Det är ganska vanligt att dragkedjan går sönder i jackan eller i ett par byxor. Att byta dragkedjan i en jacka kan verka svårt, men i de flesta fall är det relativt enkelt. Nedan kommer jag att kort gå genom hur jag bytte dragkedja i min sportjacka, som jag använt i ur och skur i mer än sex år.

Men innan du ger dig på att byta dragkedja är det värt att fundera över hur gammal din jacka är. Är den nyare än tre år kan du ha rätt att reklamera. Och ur en hållbarhetssynvinkel är det bra att säga ifrån till företag när du tycker att kvalitén på deras kläder inte håller måttet.

Ibland är det inte heller fel på hela dragkedjan utan bara på löparen (alltså den lilla grejen du drar i). Då kan det räcka med att trycka till den med en tång.
laga dragkedjaFler tricks finns en googling bort.

Men visar det sig att dragkedjan är helt slut som i fallet med min jacka så är det bara att byta.

Du behöver:

Sprättare
Sax
Ny dragkedja, delbar i rätt längd
Knappnålar
Symaskin
Grundläggande sömnadskunskaper

laga dragkedja

Först sprättade jag bort den gamla dragkedjan. Ett tips är att ta bilder på hur den sitter fast, det underlättar när du ska sy i den nya dragkedjan.

Sedan nålade jag fast den nya dragkedjan. Som ni ser på bilden nedan så sitter nålarna längs med dragkedjan, jag tycker att det är lättare att sy fast dragkedjan snyggt om jag nålat så, men det gäller att komma ihåg att plocka bort nålarna innan du syr över dem.

Sy fast med raksöm. Det finns speciella pressarfötter för att sy fast dragkedjor, jag brukar aldrig bemöda mig med att byta till en sådan, tycker det fungerar alldeles utmärkt med den vanliga.

Klart!

Dragkedjan jag sprättade bort var limmad och stod emot regn, det kommer inte den nya att göra. Så det återstår att se hur blöt jag blir vid nästa cykeltur i hällregn.

Om du känner att uppdraget byta dragkedja är dig övermäktigt kan du lämna in till skräddare. Men ring innan och fråga vad det kostar, jag har hittat priser från 150 kr och uppåt. Sedan årsskiftet betalar du endast 12 % moms på reparationer av kläder mot tidigare 25%. Så förhoppningsvis har det blivit billigare att laga sina grejer!

 

4 tankar om “Laga dragkedja – så gör du

 1. Hej!
  Filmen ”Det är för f-n inte mossa” är det roligaste och bästa jag sett på mycket länge.
  Vitmossa slutade jag använda för årtionden sedan. Fyllde adventstaken med stenar en gång, men det var ett helsike att göra ren dem från stearin. (Har slutat mef adventstake också, men det är en annan historia.)
  Halkade in här för att jag såg ordet lyocell på ett lakan från IKEA. Hade aldrig stött på det. Köper nämligen ytterst sällan nya kläder (73 år)! Syr, syr om egna och eventuella secondhand-kläder.
  Är en vinnare. Återvinnare – det finns i mina finska gener. Farmor sparade på ALLT. Efter fyra krig slängdes inte ens en tvåcentimeters pennstump. Det har gjort att jag som låginkomsttagare, arbetslös och sjukskriven i tio år, och sedan ”fattigpensionär” klarar mig utmärkt.
  Döttrarna klagar på att jag har för mycket grejer. Nä, jag har bara för lite utrymme. Borde döstäda.

  Gilla

  • Hej Ritva! Du verkar precis som jag nyss upptäckt denna guldgruva till blogg 🤗 Jag är helt salig! Ett litet tips för att få bort stearin från allt som tål lite hög värme, stenar, metall m m. Lägg sakerna i ugnen på lite tidningspapper och sätt ugnen på 100 grader. Efter en stund har allt smält av och du kan polera med en trasa och det blir nästan finare än förut 😊

   Gilla

   • Hej och tack för tipset!
    Har aldrig tänkt på att använda ugnen. Däremot vet jag det mesta om att ta bort stearin från textil (läsk- och hushållspapper och strykjärn). Kanske ugnen skulle funka där också, men bara till bomull, lin och ull?
    Vet bara inte när jag kommer åt att prova det – dukar använder jag just inte numera. För stearinets skull, häpp!

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s