Material – vilka ska du välja om du vill vara miljösmart?

barbary-ape-431299_1920Jag får ofta frågor om hur vi ska tänka när det gäller att handla nya kläder eller textilier. Vilka material är bäst? Vilken märkning går att lita på? Och så vidare.

Det är frågor som det är svårt att ge ett raka besked på, det blir ofta långa krångliga svar med å ena sida och å andra sidan. Dessutom är det ju så att när vi handlar kläder eller textilier är vi dels ute efter något som ser ut på ett visst sätt, men även något som har speciella egenskaper. Och det material som lämpar sig för handdukar är sällan samma som fungerar bra i löparspåret.

Därför har jag istället för att säga vad som är bäst sammanställt en lista där jag ställer liknande saker mot varandra, för att försöka ge dig vägledning i vad du hellre ska välja.

textila material

Men viktigast är alltid att tänka till före köp, använda saker länge och ta hand om det du har.

 

4 tankar om “Material – vilka ska du välja om du vill vara miljösmart?

 1. Hej! Jag ska sy tygblöjor och har funderat på ytterbyxan till denna. Ull är mest miljövänligt men kan inte tvättas hur som helst. Jag har valt Tencel madrass-skydd, men detta har en tunn film av poluretan. Hur bra är detta? Kan inte hitta att det fäller, kan inte hitta mer än att det är plast.
  Tacksam för svar.
  Mvh Malin

  Gilla

  • Hej Malin
   Alla textilier släpper ifrån sig små partiklar så ett yttertyg i polyuretan kommer att släppa mikropartiklar av plast vid tvätt. Tyger släpper dock olika mycket beroende på struktur och desto ”hårdare” vävt eller stickat desto mindre släpper dom. Jag tror att tyget du tänker välja är relativt ”hårt”. Det finns också tvättpåsar, bollar och filter (i tvättmaskin) som ska ”fånga” mikrofibrerna, men jag vet inte om det funkar. Väntar på att någon ska testa.
   Sedan finns det inga studier som tyder på att polyuretan eller polyester skulle vara skadligt att ha på sig.

   Hoppas du blev lite hjälpt.
   Hälsningar
   Anna-Lisa

   Gilla

  • Hej Josefine
   Vid tillverkning av viskos används det en hel del kemikalier som kan vara skadliga främst för dem som arbetar i tillverkningen men också för naturen om det är dålig rening från fabrik. Ett färdigt viskostyg skall inte innehålla skadliga kemikalier vare sig för dig eller som kommer ut med tvättvattnet. Däremot så kan det vid färgning eller annan bearbetning (av alla material) användas ämnen som sitter kvar som kan vara skadliga både för hälsan och miljön. Viskos är också ett material som varierar mycket i miljöpåverkan beroende på i vilket land och vid vilken fabrik det tillverkas därför är det omöjligt att säga hur dåligt det är. Men var inte rädd för att bära kläder i viskos. Hoppas du blev lite klokare.
   Hälsningar Anna-Lisa

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s