Rensa garderoben – en smart guide

cabinet-1853504_1920I Sverige handlar vi i genomsnitt cirka 10 kg nya kläder varje år (och runt 3 kilo hemtextilier). Våra garderober håller på att svämma över. Ändå står många på morgonen och känner att de inte har något att ha på sig.

För att slippa köpa nytt och på det sättet spara både pengar och miljö är det bra att ha koll på sin garderob. För att få det har vi i Sveriges Konsumenters projekt Stilmedveten tagit fram fem ”lektioner” som guidar dig till hur du skapar ordning i garderoben.

Nu har jag ganska bra koll på mina kläder och brukar oftast välja kläder utifrån att snor-och vällingfläckar inte ska synas så väl. Men jag ska ändå göra en inventering och då är kartläggningen nedan till hjälp. Bra att passa på nu när vintern lider mot sitt slut och en ny klädsäsong tar vid.

Om det visar sig att något plagg inte används som det ska tänker jag byta in det på klädbyte den 1:a april. Då anordnas det nämligen en massa klädbyten runt om i Sverige.
Garderobsrensning

Efter att ha gått genom mina plagg så inser jag att anledningen till att jag har så många plagg i garderoben är nostalgi. Mammas gamla blus, kjolen jag fick av en vän, den hemmasydda klänningen min bekant hade på sin examen och så vidare. Så min inventering blev mer som att läsa gamla dagboksanteckningar. Många minnen och många plagg som det känns omöjligt att slita sig från.

Men jag lyckades hitta ett par jeans som jag inte känner något för. Som jag inte använder fast de är i rätt storlek och som är i så pass bra skick att någon annan kan ha glädje av dem.

Och att tillskansa sig nya kläder genom byte är bra både för miljön och för plånboken. Enligt en ny avhandling från Chalmers så står produktionen av ett plagg för 70% av ett plaggs hela miljöpåverkan. Det bästa vi kan göra utifrån ett miljöperspektiv är alltså att ta hand om våra kläder och använda dem länge eller ge den möjligheten till någon annan.

Jag kommer att gå på klädbyte på Regionmuseet i Kristianstad. Där är jag nämligen för att inviga vår utställning Stilmedveten. Om ni har vägarna förbi kom gärna och titta.

OBS: om du följer vår kartläggning och hamnar på återvinn så finns det bättre alternativ än soptunnan. Vissa välgörenhetsorganisationer tar även emot trasiga textilier och så finns det möjlighet att lämna in till butik. För dig som vill läsa mer vad som händer med plaggen vid återvinning så har jag grävt i det här och här.

 

4 tankar om “Rensa garderoben – en smart guide

 1. Känner igen det där med att garderoben är som en dagbok. Verkligen dags att gå igenom min igen.
  Måste bara säga hur glad jag är för att ha hittat din blogg. Jag kommer från VA-branschen och har alltså jobbat med vattenrening som är en del av miljöbranschen. Känner väl till mycket av problemen med tex mikroplaster, krom med mera som du skriver om i bloggen.

  Nu byter jag bana och studerar till inredare och det här med miljömedvetna materialval är verkligen något som jag saknar och vill veta mer om. Även om du skriver om kläder så är det ju samma ursprung på textilierna som jag kommer använda i inredningen.
  Jag kan ju inte helt plötsligt bli miljöbov bara för att jag byter bransch :-). Tack snälla du för att du har den här bloggen.

  Gilla

 2. Hej! Så kul! Har precis hittat din blogg efter lite sökande efter någon som liksom jag är intresserad av textil. Jag saknar tyvärr förutsättningar att bli en riktigt nörd, har för många bollar i luften, och är dessutom lat, men har alltid gillar färg, form, fall och den taktila upplevelsen. Även historik och teknik är spännande. Nu tillkommer miljöaspekter, vilket var ett plus i din blogg. Ser nu fram emot lite mer givande läsning än köp och säljgrupper på fb.
  Ha det så gott!

  Gilla

  • Hej Anita
   Vad roligt att du hittat hit och hoppas att du uppskattar även mina kommande inlägg. Om det är något specifikt ämne du vill att jag tar upp så är det bara att höra av sig så kanske jag lyfter just den frågan.

   Hälsningar
   Anna-Lisa

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s