Polyester – ett plastmaterial

oil-platform-484859_1920De flesta av oss vet att bomull kommer från en buske och ull från får. Att syntetmaterial är olika former av plast och kommer från olja har många sämre koll på. Ändå är mer än 50% av alla plagg som tillverkas i världen av syntetmaterial (Sverige ca 30%). Det vanligaste syntetmaterialet är polyester.

Polyester och andra syntetmaterial är riktiga miljöbovar. Och det största problemet ligger i att råvaran är olja vilket medför stora koldioxidutsläpp och utsläpp av tungmetaller i samband med utvinning. Energiåtgången för en t-shirt i polyester är ungefär tre gånger så hög som för en dito i bomull.  I genomsnitt kräver en t-shirt i polyester 5.5 kg co2 vid tillverkning.  Men inte bara råvaran påverkar miljön spinning, vävning och färgning påverkar också miljön negativt.

Den uppmärksamme har säkert sett att det finns återvunnen polyester på marknaden. Ur ett miljöperspektiv är det mycket bättre än ny polyester och vid tillverkning går det åt ca 70% mindre koldioxid. Tyvärr är det bara ca 8% av polyestern som tillverkas av återvunnet material. Men om du vill handla syntetmaterial försök hitta återvunnen. Vanligast är att återvunnen polyester är tillverkad av gamla PET-flaskor.
plastic-bottles-115071_1920Alla plagg oavsett om de är gjorda i naturmaterial eller av syntet nöts när de tvättas och släpper ut små partiklar med sköljvattnet. Och här är syntetmaterialen riktigt dåliga eftersom deras småpartiklar består av mikroplaster. Mikroplaster som inte reningsverken klarar av att ta hand om och som istället spolas ut i våra hav, sjöar och vattendrag. Dessa partiklar äts sedan upp av djurplankton som i sin tur äts upp av fiskar och vips har vi en massa plast i kretsloppet.

Att polyester är dåligt för miljön innebär däremot inte att det är finns någon forskning eller belägg för att polyester skulle vara farligt att ha på sig. Däremot är det inte ovanligt att polyester och andra syntetmaterial färgats med dispersionsfärger och det är något som kan orsaka allergiska besvär.

Men varför är då polyester och annan syntet så vanligt? Syntetmaterial är billigt att framställa, vilket dessvärre beror på att olja är för billigt. Men det finns fler anledningar och det är de positiva egenskaper materialen har. Polyester är lätt att tvätta, och torkar snabbt. Eftersom det är en av människa skapad fiber så är den oändligt lång vilket gör att den är stark. Ett par sockor i 100% ull kommer att slitas på tå och häl relativt fort men blandas det i några procent syntetmaterial så kommer sockan hålla längre. Och jag tror vi alla har minst ett par strumpor där några tappra nakna trådar är det enda som håller ihop hälen och dessa trådar är i något syntetmaterial för bomull och ull nöts mycket fortare.
polyester strumpaFler syntetmaterial:
Akryl, elastan (handelsnamn Lycra och Spandex), polyamid (handelsnamn Nylon), polyeten, modakryl.

PS: Använd inte blekmedel när du tvättar syntetmaterial. Syntetmaterial är oftast färgade vita så blekmedel riskerar att plaggen bli grådaskiga.

4 tankar om “Polyester – ett plastmaterial

 1. Hej!
  Under de senaste åren har jag märkt att allt fler plagg, som tidigare tillverkades i hundra procent bomull numera innehåller hälften polyester. Bomullen är ju inte heller bra, men kvalitetsförsämringen som blandningen ger gör ju det hela ännu mer miljövidrigt. Plaggen noppar efter en tvätt, strumpor som nu innehåller stor del polyester håller faktiskt sämre enligt min uppfattning och det blir smutsiga noppor som får strumporna att kännas ofräscha.

  Igår var jag på Lindex och handlade lite kläder till barnen och upptäckte att t-shortsen som tidigare innehållit hälften polyester nu innehåller hälften modal istället. Jag har fått för mig att det är ett bättre material ur miljösynpunkt, men när jag googlade runt lite fick jag motstridiga uppgifter. Jag vet att det är en viskosprocess, men hade för mig att det är en mer sluten process där kemikalierna återanvänds mer än vid vanlig viskostillverkning? Återstår att se om denna blandning är bättre än polyesterblandningen. Tyget känns iaf bättre.

  Gilla

  • Hej Kristin
   När det kommer till din fråga om modal så är alla regenatfibrer svåra att avgöra hur dåliga de är ur miljösynvinkel eftersom det kommer an på var i världen och ibland vid vilken fabrik tillverkningen sker. Olika länder har olika bra miljölagar runt de kemikalier som används och olika fabriker följer lagstiftning olika bra. Och som konsument är det nästintill omöjligt att få reda på var tyget är tillverkat. Ur ett koldioxidperspektiv är det i alla fall bättre än polyester, och förhoppningsvis håller det minst lika bra. Också bättre vid tvätt eftersom modal inte avger plastpartiklar.

   När det kommer till att du upplever en kvalitetsförsämring så har du helt rätt i att materialblandningar ibland ger extra noppor och att vissa material inte alls fungerar ihop. Och bakterier växer bättre i syntetmaterial så att de känns ofräschare än saker i 100 naturmaterial är inte konstigt. Men när du talar om bomull med polyester i håller sämre så är förmodligen den främsta orsaken till det att bomullen generellt är mycket sämre idag. Detta för att bomullen triggas att växa fort och skördas för tidigt så att fibrerna inte hinner bli långa (desto längre fibrer, desto bättre kvalitet). Detta är ett exempel på hur det snabba modet föder sig själv. Efterfrågan på mycket bomull gör att kvaliteten sjunker, vilket leder till att plaggen håller kortare, vilket leder till att konsumenten köper nytt fortare, vilket leder till högre efterfrågan. Som ett hjul som aldrig vill stanna.

   Hoppas att du är nöjd med mitt svar och att de nya plaggen med modal håller bättre.

   Gilla

 2. Repreve är om jag fattat det rätt gjort på återvunna PET-flaskor. Vilket oxå då borde bli en slags polyester. Eller?

  Känns som om nån försökt hitta på ett namn som låter bättre än polyester.

  Gilla

  • Hej Stina

   Om det kallas polyester (akryl eller annat) har med processen att göra och det är troligt att Repreve har en annan process för att omvandla PET till tyg än vad som sker när polyester görs och får då alltså inte kallas polyester (de vill nog också ha ett nytt fräckare namn), men jag vet inte. Annars är polyester en av de ”snällare” syntetmaterialen, exempelvis är akryl sämre på alla sett (med det inte sagt att polyester är bra). Ur ett koldioxidperspektiv är återvunnen syntettextil mycket bättre än textil från råolja. Men problemen med plastpartiklar i tvättvatten och annat kvarstår oavsett.

   Hoppas du är nöjd med svaret. Jag är inte så inläst på Repreve (fast jag läst lite om det).

   Hälsningar Anna-Lisa

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s