Att klä barn när det är kallt och blött

galonkläderJag önskar att vintrarna var som när jag var liten – kalla och snörika. Men klimatet blir varmare och jag bor inte längre i Norrland. Och vintrarna här i Stockholm är mest trampande i snömodd med våta skor på fötterna och gråtiga och snoriga barn i handen.

Vi är många föräldrar som slåss med frågan: Hur vi ska klä våra barn? För när temperaturen växlar flera grader på ett par timmar och skridskobanan plötsligt förvandlas till en damm är det inte lätt. Och barn kan inte heller låta bli att hoppa i vattenpölar och rulla sig i gegga även om termometern visar på +1. Så de kommer att bli blöta och kalla och ledsna.

Jag ska försöka ge några råd till hur du kan klä dina barn så de håller värmen lite längre. Och hur du så långt som möjligt kan göra för att välja mer miljösmarta plagg, när det i butikerna mest skyltas med polyesterfleece.

När det gäller att klä barn är det samma sak som för vuxna, alltså lager på lager.

Närmast kroppen, lager ett, är den bra att ha ett lager i ull. Själv har vi yllebyxor och bomullströja till treåringen. Hon accepterar nämligen bara ett fåtal plagg och de ska vara pastellfärgade och helst med katter. Och tunna plagg i ull med de kriterierna är svårt att hitta. Så jag prioriterar att få på henne yllebyxor för även om det blir till att skynda sig hem om det sker en toalettolycka i pulkabacken så värmer ull även när det är blött till skillnad från bomull och syntet. På minsta barnet (som inte har åsikter om färg ännu) är det lättare. Eftersom hon dregglar en del prioriterar jag ylleöverdel till henne.

Lager två är det bra att ha något lite tjockare. Vi föredrar ylle-fleece eller frotté. Ofta är ylleplagg i dova brunaktiga färger så jag är glad att jag hittat en rosa yllefrotte med dragkedja till treåringen. Polyesterfleece som är det absolut vanligaste använder vi inte, varför kan ni läsa här.

Sedan kommer lager tre och där är det bra med overall eller överdragsbyxor och en jacka som står emot en del väta.

För förskolebarn, i alla fall i Stockholm, gäller även ett fjärde lager: galonisar. För det spelar ingen roll hur vattentäta kläder du lyckas köpa, ungen kommer ändå att rulla sig i lera och galonisar är enkla att skölja av. Hur du kan tänka när du köper galonisar har jag skrivit om här.

Nu har jag inte gått in på fötterna ännu. För skor som är jättebra när det är minusgrader fungerar inte när plusgraderna slår till och barnen leker båt på en gammal skridskobana. Det bästa vi åstadkommer är yllestrumpor och gummistövlar men vårt barn går helst utan strumpor och om jag med tjat, hot och mutor lyckas får på henne ett par så är det garanterat inte ett par tjocka yllestrumpor, mer ett par bomullsstrumpor med rosa blommor och hål på tån.
kladittbarnOch jag avundas inte förskolepersonalen som ska trixa på barnen alla lager, blåsa liv i kalla händer som vägrar vantar och säga nej till ballerinaskor när det är minusgrader.

Liten språkskola: När det kommer till om det heter ull eller ylle så är ull materialet och ylle tyget eller plagget. Fast det sliras mycket på det och ulltröja är vanligare att säga än ylletröja och i sig inte fel.

3 tankar om “Att klä barn när det är kallt och blött

 1. Får jag fråga var du köpt ullefrottetröjan? Vi har just nu mörkblå från pop, men eftersom flera barn på förskolan har likadana så är det lätt hänt att den råkar följa med ngn annan hem (även om vi skrivit i namn).

  Gilla

 2. Bra inlägg! Jag jobbar på förskola i Norge med lite mer vinterväder och det här var mitt i prick för vårat höst och vårväder!
  Kan tipsa om tre saker till.

  Om man har tunn ulltröja som lager 1 kan man ha favorit t-shirten utanpå som kompromiss och framförallt skyddar det ulltröjan från onödig smuts från mat o.dyl.

  Tunna ullsokker kan man hitta på bl.a name it, de brukar ha fina färger och mönster. Vi har de nästan året runt 😊

  Det finns olika typer av fodrade gummistövlar och de bästa enligt mig är Dock Boot. Allvädersstövlar för temperatur mellan -15 till +15. Mycket skönare på foten än vanliga stövlar och tjocka socker som lätt hasar ner!

  Jag är inte helt insatt i material i skor och vet inte hur de är ur miljösynpunkt men här kommer en beskrivning från deras hemsida. ”Konstruert i neopren (dykkerdrakt-stoff) og gummi.
  100% vanntett (Testet av Sifo – Statens institutt for forbruksforskning.)
  Komfortabel i temperatur fra -15°C til +15°C (5mm isolerende neopren)
  Lette og svært slitesterke (naturlig gummi med forsterket tå og hæl).
  Kan vaskes i maskin på 30°C og tørker svært raskt.”

  Tack för en bra och intressant blogg!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s