Vad är lyocell och Tencel?

Lyocel Tencel
Lyocell och Tencel har blivit något av ett favoritmaterial inom mode- och friluftsbranschen. Och det är inte så konstigt, det är vackert, faller fint, är slitstarkt och bättre för miljön än många andra material. Och för klädkonsumenten som har för vana att titta på vilket material saker är tillverkade i har säkert lyocell eller Tencel dykt upp. Och det är många som frågar sig vad det är.

Det är faktiskt samma sak. Tencel är ett varumärkesnamn för tyg tillverkat enligt lyocellprocessen.

Lyocell (och då också Tencel) är en så kallad regenatfiber. Vad är då en regenatfiber undrar du kanske? Jo – en regenatfiber är framställd från naturlig råvara, vanligtvis cellulosa från gran eller bambu. Cellulosan bryts sedan ned och ombildas genom en kemisk process till en textil fiber. Den vanligaste regenatfibern som flest hört talas om är viskos vilket vanligtvis tillverkas av gran. Skillnaden på viskos och lyocell är den kemiska processen i vilken materialet utvinns. Och lyocellprocessen är skonsammare mot miljön än vad viskosprocessen är.
forest-226936_1920Lyocell framställs genom en metod där det organiska lösningsmedlet NMMO används för att lösa upp cellulosan. Lösningsmedlet är inte farligt för miljön, men explosivt. Processen sker också i ett slutet kretslopp där den absoluta merparten av kemikalierna återanvänds. När det gäller varunamnet Tencel så tillverkas det av ett österrikiskt företag och råvaran i produkten är certifierad. All träråvara som används kommer alltså från skog som inte är hotad. Tencel är också märkt med Ecolabel.

Så kort och gott: Lyocell är bättre än viskos och Tencel är bästa lyocellen.

Efterfrågan på lyocell och Tencel är också stor och i dagsläget är det mycket svårt att hitta metervara i lyocell.

Om du vill lära dig mer om de olika materialen i våra kläder kan du gå till Sveriges Konsumenters projekt Stilmedvetens Materialguide.

Några andra regenatfibrer:
Viskos, modal, kupro/cupro, acetat, triacetat, rayon, cellull, konstsilke.

 

7 thoughts on “Vad är lyocell och Tencel?

  • Hej Malin. Tencel är ett varumärkesnamn och tillverkas av företaget Lenzig. De har tillverkning i Europa, Asien och USA. Jag har hittat att de tillverkar Tencel i Österrike, Storbritannien och USA. Jag har inte hittat listor på exakt vad de tillverkar i fabrikerna i Indien, Sydkorea, Singapore och Turkiet så eventuellt kan Tencel även tillverkas där (de övriga fabrikerna stod som tillverkare av viskos eller dissolvmassa). Lenzig är ett av världens största tillverkare av regenatfibrer (finns inte så många) och tillverkar även viskos och modalfibrer.
   Hoppas det gav lite klarhet?
   Hälsningar Anna-Lisa

   Gilla

 1. Hej,
  Var kan man kan köpa garn/fibrer tillverkade av Lyocell/Tencel? Jag är arkitekt och forskar på vårdmiljöer och textilier som har bakteriehämmande egenskaper. Pga mycket höga hygienkrav vill man på sjukhus idag helst använda plast istället för tyg och textilier i vårdmiljön. Människan har svårt att trivas i sådana miljöer. Därför vill vi testa att provväva en textil tillverkad av fibrer/garn av Lyocell/Tencel och som har bakteriehämmande egenskaper.
  Hälsningar
  Kristina Sahlqvist

  Gilla

  • Hej Kristina
   Jag har inte någon särskild koll på var det går att hitta garn av Tencel, även om det numer finns hos några garnhandlare (Google är min vän). Men jag vet att Textilia säljer kläder och textilier avsedda för vårdmiljön tillverkade i Tencel och modal.

   Önskar dig all lycka med projektet, då plasttyger inte är så roliga för oss människor.

   Hälsningar
   Anna-Lisa

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s