Stopp! Bästa stoppningen?

goose-985178_1280Kuddar, gosdjur, täcken, och jackor är stoppat med något. Vanligtvis vadd av polyester, och polyester är gjort av olja. Det finns ingen direkt hälsorisk med polyestervadd men däremot problem ur ett miljöperspektiv. Men det finns alternativ. Det som i alla fall jag främst tänker på är dun. Och dun är fantastiskt på många sätt, men kan ur ett djurrättsperspektiv vara problematiskt.

För några år sedan uppmärksammades den i många fall plågsamma dunproduktionen av media. Och efter det har några producenter säkerställt att deras dun inte plockas från levande djur, exempelvis Fjällräven, där dunet är en biprodukt från livsmedelsproduktion. Men än idag är det långt ifrån alla producenter av dunprodukter som har koll på varifrån dunet kommer. Så om du köper dunprodukter fråga gärna i butiken varifrån dunet kommer.

Men det finns fler stoppningsalternativ än dun. Det finns: ekologisk bomullsvadd, bovete, dinkelskal och ullkulor. Och säkert en del annat som fungerar som stoppning. Själv tänker jag prova på ullstoppning och ullvadd gjord av svensk texelull.
sheep-966031_1920Texelull kommer från köttfår, och likt alla andra får i Sverige ska de klippas minst en gång per år. Stordelen av all Svensk ull bränns i dagsläget upp och då särskilt ull från texelfår, texelullen tovar sig nämligen inte och är inte lämplig att spinna garn av. Men just egenskapen att den inte tovar sig gör den bra till stoppning. Och att använda något som annars skulle eldas upp tycker jag känns bra. Texelull finns att köpa här eller på Ullförmedlingen som främst är en förmedlingssajt för att köpare och säljare av ull ska hitta varandra. Där kan du även hitta annan råull eller bearbetade varor från mindre svenska producenter.

 

7 tankar om “Stopp! Bästa stoppningen?

 1. Hej! Har beställt texelull jag också och tänkte sy täcken. Jag tänker att man syr en påse, sätter in ullen, syr igen och syr kanaler? Vad tror du om det? Har du sytt? Någon som har sytt som har tips? Tänkte skaffa ekologisk fröskalsbomull.

  Gilla

 2. Tack för intressant läsning. Om jag förstår dig rätt så menar du att Engmodun producerar dunprodukter från slaktade fåglar som behandlats rätt. Jag trodde själv att så var fallet efter att ha läst på deras hemsidor osv men när jag nu gjort djupare efterforskningar så visar det sig att deras dun i själva verket kommer från danska Dykon. Det framkom i ett gammalt Kalla Fakta avsnitt att Dykon köper in åtminstone stora delar av sitt dun från levande plockade fåglar. Jag har sökt som en dåre efter färska uppgifter kring det hela för att se om dunproduktionen skärpts till för att i så fall kunna köpa ett duntäcke utan att stödja den levandeplockande industrin. Jag är därför nyfiken på vad du grundar dina slutsatser på? Jag hoppas att du funnit den info som jag sökt! Vill inte beställa något täcke innan jag rett ut detta. Det är just Engmodun som jag är spekulant på nämligen. Artikeln från Kalla Fakta som jag fått mest info från är denna:
  http://www.tv4.se/kalla-fakta/artiklar/levande-dun-4fc3b6ef04bf72228b00c173
  Tacksam för svar!

  Gilla

  • Hej Anki. Tack för din fråga. Det var ett tag sedan jag skrev inlägget men jag ska försöka svara på din fråga så gott det går i alla fall. Kalla Fakta inlägget har också åtta år på nacken, och var en av huvudanledningarna till att flera producenter av dunprodukter skärpte sig (konsumenter började sätta press). När det kommer till Engmodun så har de uppdaterat sin information om varifrån dunet kommer, det stämmer alltså inte som jag skrivit i inlägget. Däremot är alla deras produkter certifierade av IDFL http://www.idfl.com/ och de garanterar spårbarhet (det första viktiga steget till en hållbarproduktion). Jag kan alltså inte gå i god för Engmoduns produkter inte innehåller dun från plågade fåglar men det går i alla fall att spåra dunen för journalister och andra (brukar betyda bättre produktion). Jag tycker att det är jättebra att du är engagerad i frågan, det är engagerade konsumenter (och vidriga reportage) som förändrar branscher. Så mitt råd är att fråga dem varifrån deras dun kommer. Då de har spårbarhet ska det inte vara svårt att svara på. Och genom det har du alldeles oavsett om du väljer att handla visat på att det är en fråga som berör konsument. Här länk https://engmo.se/guide/
   Hoppas du fick lite hjälp
   Hälsningar
   Anna-Lisa

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s