Vilket material ska jag välja?

tissues-996560_1920Det finns många textila material på marknaden och det är svårt att veta vilken miljöpåverkan de olika materialen har. Oftast finns det inte några enkla svar på vad som är bäst. All storskalig produktion av textilier påverkar naturen negativt.

Lin lyfts ofta som ett miljövänligt alternativ. Och dagens linneproduktion är jämfört med bomull eller polyester mycket bättre. Men det kan också bero på att världsproduktionen av lin är relativt liten, om vi använde lika mycket lin som bomull skulle det kanske dyka upp en massa problem kopplade till den produktionen. Redan på 1700-talet förbjöds vattenrötning av lin i Nederländerna eftersom det påverkade vattenmiljön negativt. Nu får ni inte tycka att jag misskrediterar lin, jag gillar lin och det är mycket bättre än till exempel konventionellt odlad bomull. Jag vill bara visa att det är komplicerat och att det sällan finns några enkla svar.

Något jag märker är att kunskaperna generellt är låga om våra textila material. Många vet inte att polyester är plast och att viskos kommer från cellulosa. Och om vi ska kunna göra kloka val och veta hur vi ska ta hand om våra plagg tror jag att det behövs en ökad medvetenhet om vad olika material egentligen kommer från.
spruce-1018606_1920
I Stilmedveten, projektet jag arbetar i, har  tagit fram en materialguide där vi beskriver de vanligaste textila materialen. Där kan du få lite mer kunskap! Läs den här.

Ett smakprov därifrån:

Silke: 

Siden är tyg av silkestråd. Det kommer från den kokong som silkesmasken spinner runt sig när den förpuppas och blir en silkesfjäril. Kokongerna läggs i varmt vatten så att limmet som håller ihop kokongen smälter och tråden kan lindas upp. Siden är tunt och vackert, men skrynklar lätt. Pupporna dör i processen, men det finns ekologisk tillverkning och där dör inte pupporna.

5 tankar om “Vilket material ska jag välja?

 1. Hej,

  Vilken bra materialguide, den ska jag spara och använda. Du har en bra blogg som jag följer med glädje:) En fråga- såg ett plagg i 100% cupro ? Vad är det för material, vet du det?

  Vänliga hälsningar

  Ann-Marie Arvidsson 0763-494740

  Gilla

  • Hej Ann-Marie och förlåt för relativt sent svar. Cupro är ett cellulosabaserat material, likt viskos eller rayon. Vad jag förstår är det från bomull, men med en viskos(liknande)process. Till skillnad från bomullen som plockas och används mer direkt. Hur det står sig miljömässigt kan jag inte svara på. Bomull är ju problematiskt då det går åt extremt mycket bekämpningsmedel och vatten då det odlas. Samtidigt verkar det som att cupro kommer från bomullsmaterial som annars slängs och det är ju bra. Annars tycker jag att det är spännande med nya material och försöker vara positivt skeptisk så länge det inte är oljebaserade material.

   Hoppas du blev lite klokare. Jag ska ha ögonen med mig angående cupro i framtiden!
   /Anna-Lisa

   Gilla

 2. Den materialguiden ska jag definitivt se igenom! Jag har också en god stund tänkt fråga dig vad du använder för att tvätta dina kläder? Jag är på jakt efter miljövänliga alternativ som inte är tvättnötter, då tvättnötterna har förstört alla mina vita kläder :/

  Gilla

 3. Åh, så otroligt intressant! Jag tycker att jag är ganska påläst om mycket men just det där att ta upp fakta bakom som du så ofta gör är superintressant. Jag lär mig nya saker hela tiden genom att följa din blogg! Superbra 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s