Handgjort vs maskin

cotton-1129537_1920Det finns inga virkmaskiner. Det betyder att allt virkat du köper är gjort av ett par människohänder. Och visst låter det fint när något är handgjort. Så fint att företag använder det som säljargument: handbroderad spets, handvirkade korgar, handsydda knapphål. Och virkade produkter och andra handgjorda saker hittar vi hos princip alla stora kedjor både inom inredning och kläder.

Alla som någon gång testat att virka, vet att det tar tid. Hur duktig man än är tar det tid att få ihop den simplaste grytlapp. Därför vill jag att vi ska fundera en gång till när något är virkat eller saluförs som handgjort.

Många av de filtar som virkats eller de detaljer som handbroderas på plagg har tillverkas i hemmen. Alltså inte på fabriker. Och det låter ju fint och pittoreskt, framför mig ser jag en liten tant som sitter i solen utanför sitt hus med lekande barn på gården. Så ser det oftast inte ut. Att utföra kontroller av förhållandena vid hemarbete är svårt och är därför i det närmaste obefintliga. Många hemarbetare är mycket fattiga, lever under svåra förhållanden och väldigt få är anslutna till något fackförbund. När produkter tillverkas i hemmen finns heller ingen kontroll av barnarbete varför det tros vara mycket mer vanligt än i fabriker.
people-443712_1280Fabriker är ofta bullriga, med dåliga arbetsförhållanden och låga löner. Men de som arbetar i fabrikerna får oftast minimilön, en lön som det kanske inte går att leva på men ändå ett minimum enligt landets lagar. När det kommer till arbete som lejs ut i hemmen är lönerna vanligtvis sämre än minimilön. Och hemarbetarna, som i ännu lägre utsträckning än fabriksarbetare är anslutna till fackförbund, går med på extremt dåliga ersättningar då konkurrensen om jobb är hård – inte sällan är det svårt att få betalt alls.

Jag vurmar för det handgjorda och älskar välgjort hantverk och tycker att de som utför dessa arbeten ska få betalt. Så när du står där i varuhuset med en virkad korg för 29 kr vill jag att du ställer dig frågan: Kan den som gjort detta ha fått rimligt betalt? Och jag tycker att du kan fråga i butiken, var och hur produkten har tillverkats.

Det finns många mindre importörer som har bra kontakt med duktiga hantverkare i låglöneländer där produktionskedjan är kort, transparent och hantverkaren får vettigt betalt. De butiker som saluför produkter med koll på hantverkare och villkor brukar veta detta, och inte sällan finns det dokumentation med bilder och adresser till hantverkare vilket man då som kund kan ta del av. Vilket jag tycker är ett mycket starkare försäljningsargument än enbart handgjort.  

virkmaskin

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Den skeptiske googlade kanske lite snabbt på virkmaskin och vill göra en invändning att det visst finns. Och, ja det finns maskiner som kallas virkmaskiner, de tillverkar något som kallas för varptrikå och alltså inte den teknik som kallas virkning. Stickmaskinen däremot är riktigt gammal och uppfanns redan 1589.)

6 tankar om “Handgjort vs maskin

  • Hej Cajsa.

   Jag tittar mest efter GOTS eftersom den märkningen innefattar både miljö och sociala villkor, ekologisk bomull och levnadslön för de som arbetar. Tyvärr kontrollerar de bara bomullsprodukter. Fairtrade är en bra märkning men den visar bara på att de som odlar bomullen fått OK betalt, resten av kedjan undersöks inte idag (det är på väg). Butikernas egna märkningar ger jag inte mycket för. Tredjepartsmärkningar är det en ska försöka gå efter.

   Vi (alltså Sveriges Konsumenter och mitt projekt Stilmedveten) kommer att släppa en textilmärkningsguide i samband med vår vernissage den 30 januari. Den hoppas jag att du får nytta av.
   /Anna-Lisa

   Liked by 1 person

 1. Men! Det visste jag inte. Man lär sig så bra saker här!

  Får man komma med en önskedröm? Jag köper ofta tyg och garn på second hand och tycker det kan vara svårt att identifiera material när märkning inte finns. Några tips? Och varningar? Typ ”köp aldrig filtar från 40-talet de är doppade i asbest och kolera”?

  Liked by 1 person

  • Hej

   Bra önskan!

   Gillar också att köpa garn på secondhand. Min varning är akryl och ull som kliar. En hel del ull som säljs på second hand är avsett för vävning eller för att knyta rya, det kliar. Jag brukar testa mot handleden. Inte roligt att sticka en halsduk i, men perfekt om man vill knyta rya.

   När det kommer till att särskilja olika material så har jag lång erfarenhet som sitter i fingrarna. Är jag osäker på ngt kan det hända att jag biter på det, gnisslar det mellan tänderna är det syntet och oftast akryl. Eldtest går annars att göra men tror inte att det skulle vara så glatt om en stod i affären och eldade på olika grejer.

   Inte sällan läser jag varningar för yllefiltar från förr då de oftast är behandlade med malmedel. Det är inte särskilt nyttigt men jag tog och frågade en textil kemikalieexpert om just detta och han tyckte inte att man behövde oroa sig särskilt för gamla yllefiltar. Utan skrockade och sa att det fanns en massa värre grejer (vilka berättade han inte). De gamla yllefiltar jag har använder har jag dock främst utomhus, men utan dåligt samvete.

   /Anna-Lisa

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s