Eko-bomull vs konventionell bomull

airplane-465619_1920Bomull är den vanligaste råvaran i våra kläder. Runt 50% av världens alla textilier är tillverkade av bomull. Och bomull är en bra fiber, lättvättad, lättfärgad, relativt slitstarkt och skön mot kroppen. Så kanske är det inte så konstigt att det blivit populärt.

Men det finns stora baksidor med bomullsodlingen och industrin bakom den. Konventionellt odlad bomull, alltså stordelen av all bomullsodling, kräver enorma mängder jordbrukskemikalier. Ca 2,5 % av jordens åkerareal utgörs av bomullsodling men så mycket som 25% av alla bekämpningsmedel mot insektangrepp används inom bomullsodlingen. De farliga kemikalierna som används i bomullsproduktionen drabbar både miljön och de människor som arbetar med odlingen.

Ett annat problem med bomullsproduktion är de enorma mängder vatten som går åt. Det går åt mellan 7 000 och 29 000 liter vatten, beroende på vilken region bomullen odlas i, för att få 1 kg bomull. Bomullsodlingar konstbevattnas och ofta med en sänkning av grundvattnet som följd. Det säger sig självt att det inte är bra för varken miljö eller människor.

Hur är det då med ekologisk bomull? Vilka är skillnaderna? Är det skillnad?

Runt 1% av all bomullsproduktion i världen är ekologisk. Och det är faktiskt stor skillnad på konventionellt odlad och ekologiskt odlad bomull. Medan konventionellt odlad bomull kräver enorma mängder bekämpningsmedel så får inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsling användas vid ekologisk odling. Och det är mycket bättre för miljön och för de som arbetar på bomullsfälten. Däremot finns det inga regleringar för vattenåtgången när det gäller ekologisk odling.

bomullsblomma

Ekologiskt odlad bomull är alltså mycket bättre. Samtidigt så behöver vi som konsumenter förstå vad som menas med ekologisk bomull. Ekologisk bomull avser bara själva odlingen, som då är mycket bättre än konventionell. Men det säger ingenting om färgning, sömnad eller transporter.

Tycker också att jag när jag pratar bomull behöver nämna peak cotton. Peak cotton avser den åsikten (eller faktumet, välj själv) att jordens åkerareal inte räcker till att producera bomull. Att grundvattnet i berörda områden inte klarar bomullsodling och att vi borde odla annat än bomull (ex mat). Vi kan helt enkelt inte använda mer åkerareal till bomull. Alltså så behövs det andra material, mer återvinning eller kanske helt enkelt minskad textilkonsumtion.

3 tankar om “Eko-bomull vs konventionell bomull

 1. Bomullsodling stressar verkligen miljön! Jag skriver själv om hållbarhet, men textil är inte mitt största kompetensområde. Då är det väldigt fint när man hittar någon annan som kan fylla i de kunskapsluckorna:)

  Hoppas att du vill ta dig tid och se på min blogg. Kanske hittar du någonting du gillar där.

  Vart har du förresten fått tag på din bomullsplanta? Är den svår att sköta? Vad använder du sedan bomullen till?

  Allt bäst till dig

  Cajsa Lovehav
  gronamoment.se

  Gilla

  • Hej Cajsa

   Vilken fin blogg du har. Hoppas att du får mycket nytta av min blogg.

   Mina kollegor handlade en torkad bomulls”pinne” tänkt som dekoration. Jag petade ut fröna ur en av bomullsbollarna och planterade. Bomullsplantorna vill ha ganska mycket vatten, också tar det tid mellan blomning och att det blir bomull. Har ingen aning vad jag ska göra med bomullen. Nu räcker det nog till en bomullspad.
   /Anna-Lisa

   Gilla

   • Tack för att du tog dig tid att titta in! Vad kul med plantan; jag har gjort någonting liknande med kaffe. Kul när man lyckas. Jag kommer absolut fortsätta följa dig- ser redan fram emot nästa inlägg:)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s