Slipp noppor!

noppor
Inte så skojigt när tröjan får noppor. Noppor kommer när textilfibern bryts och lämnar ifrån sig en del som sedan samlas och blir till en liten boll.

Och det här med noppor är svårt. Det är svårt att i affären veta vilket material som kommer att noppa sig eller inte. Men även om det är svårt att köpa sig en garanterat noppfri-tröja så går det att minska risken.

 • Undvik att köpa blandmaterial. Vissa material passar helt enkelt inte ihop. Det kan nästan bli så att plagget sorterar sig själv, med mycket noppor som följd. Och desto fler material i ett plagg desto större risk för att det noppar sig.
 • Välj naturmaterial. Syntet noppar sig generellt mer.
 • Ju längre textilfibern är desto mindre risk för noppor. Det finns plagg tillverkade av kammad ull. Det betyder att de korta fibrerna är bortkammade och kvar är de långa. Men smakar det så kostar det och dessa produkter blir ganska dyra.
 • Följ tvättråden – ull ska t.ex. alltid tvättas på ullprogrammet eller för hand och får inte centrifigueras hårt. (Även om ylleplagg allra helst ska vädras ute en fuktig dag, som jag skrivit om i ett tidigare inlägg).
 • Vissa material noppar sig nästan alltid. Akryl är ett sådant. Så strunta i att köpa plagg av akryl.

Om du har en tröja som fått noppor så återstår att plocka eller skära bort dem. Är det stora noppor går det att plocka för hand, mindre kan man skära bort med rakblad eller rakhyvel. Sedan finns det noppmaskiner eller noppkammar att köpa.
Noppa med hjälp av en noppmaskin

Jag vill absolut inte ha fler konstiga apparater så en noppmaskin kommer inte in i mitt hem, men jag har kollegor som prisar apparaten. Själv tycker jag att den fungerar sådär, vilket kanske beror på att de noppiga plagg jag äger har ganska stora noppor. Samtidigt kanske det skulle vara en poäng med att ha en kontors-nopp-apparat?

6 tankar om “Slipp noppor!

 1. En såndär noppare hade min mamma när jag var liten, typ på 90-talet. Kanske har de blivit bättre nu men då var de ingen fröjd för kläderna. De blev eventuellt lite mindre noppiga men fick också maskor eftersom apparaten skar bort för mycket.
  Jag har nästan aldrig noppor längre när jag slutat med syntet och blandmaterial. Är det något naturmaterial du tycker noppar sig mer än andra? Lin?

  Gilla

  • Upplevde samma sak när jag var liten (fast det var på 80-talet). Min mamma hade en noppare som inte gjorde någon glad, kan vara därav jag är skeptisk än idag.
   Jag tycker inte något naturmaterial utskiljer sig för att noppa mer. Men det nopprigaste plagget jag någonsin haft var i lin. Fast då var tråden löst spunnen och det var inget kvalitetslin.

   Gilla

   • Jag tror inte jag har haft något rent bomullsplagg som noppat sig vad jag kan minnas. Men ull kan göra det rejält.

    Gilla

 2. Noparen är det bästa hen kan ha för att förlänga livslängden på kläder. Ett nödvändigt verktyg för den medvetna textilkonsumenten, nästan lika viktigt som nål och tråd…

  Gilla

 3. Noppare fungerar jättebra, bara man är på ett slätt underlag och sträcker plagget lite så att den inte får tag i mer än just nopporna! Det finns olika storlekar på apparaterna, en större som passar för grövre tyger, t ex jackor. Oumbärlig apparat att ha hemma tycker jag, förlänger livslängden rejält för många plagg.

  Gilla

 4. Hej! Det finns en underbar rehab-butik på Frölundatorg, där det finns en massa smarta prylar som gör livet lättare för en och annan. Där köpte jag en liten kam/borts-liknande pryl som man borstar bort noppor med. Den är HUR bra som helst. Själv märker jag ingen skillnad på kvalitétskläder och billig skit. Alla mina kläder noppar och går sönder. Men det gör inget, jag har förlikat mig vid tanken att aldrig vara hel och ren.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s