Kläder att dö för

ursprungsmärkning
Egentligen så vet vi. Vi förstår att de som producerar våra billiga kläder gör det under dåliga förhållanden. Vi förstår att någon betalar för det låga priset. Med dålig lön, slavliknande arbetsvillkor och vidriga arbetsförhållanden.

På fredag för två år sedan rasade textilfabriken Rana Plaza utanför Dacca i Bangladesh. I raset dödades 1133 människor och över 2500 personer skadades. Fabriken rasade  eftersom byggnaden var i för dåligt skick för alla de människor som varje dag syr våra kläder.

För att hedra offren och uppmärksamma de som syr våra kläder är fredag den 24:e Fashion revolution day. Tanken är att vi i den rika delen av världen ska vända våra plagg ut och in så att lapparna syns den dagen. Fashion revolution day syftar självklart också till att klädindustrin ska bli bättre med schysstare villkor. Ett första steg kan vara att uppmärksamma de människor som syr våra kläder, oftast under helt oacceptabla förhållanden. Så på fredag är jag ut och in.
klädmärkningSedan har flera av de globala klädföretagen som hade sin tillverkning i fabriken inte betalat tillräckligt eller inget i kompensation till de familjer som drabbats av död eller skador. Pengar skulle inte ge liv åt de döda men det skulle ge möjlighet för de drabbade familjerna att överleva. Man skulle ju kunna tycka att det är det minsta dessa klädjättar skulle kunna göra.

9 tankar om “Kläder att dö för

 1. Hej,
  Jag läser din blogg och tycker du tar upp viktiga saker på ett mycket bra sätt. Jag försöker tänka till och bara köpa kläder som jag behöver och som är humant producerade. Det är inte helt lätt att veta. Och svårast är det för underkläder och strumpor. Jag gör av med en del nylonstrumpor i jobbet och jag hittar ingen bra leverantör där jag vet produktionen sker bra. Och lika svårt är det när jag provar bh. Hur hittar jag rätt? Jag betalar gärna för bra grejor och gärna mindre leverantörer över nätet.

  Har du några tips att dela med dig av?

  Gilla

  • Hej Irene. Jag håller helt med dig om att underkläder och strumpor är svårt. Strumpbyxor har jag börjat handla av märket https://swedishstockings.com från http://ecosphere.se det är också väldigt hög kvalitet på dem. Underkläder syr jag själv, då jag tidigare hade ett (mycket litet) underklädesmärke. Men det finns ekologisk men jag kan tänka mig att det blir svårt om man har en större byst, behöver prova och att det ska vara bekvämt.
   Strumpor däremot, det är svårt. Jag letar just nu efter nya par då de flesta jag har fått både ett och två hål på hälen. Jag hittar GOTS-certifierade strumpor här http://www.sockdesigners.se/content/8-varastrumpor men i fel storlekar (ibland är det jobbigt med små fötter).

   Gilla

   • Hej,
    Tack för bra tips! I alla fall ett par steg på vägen med fina strumpor och strumpbyxor. Det där med bh får utforskas lite mer.

    Såg förresten att HM har återvinningsboxar uppsatta. Allt handlar om att köpa mer. Kläder som inte håller, som ska lämnas tillbaks för att köpa mer kläder som inte håller… Och nu kan man då döva samvetet lite eftersom HM tar tillbaks resterna? Suck.

    Gilla

 2. Ping: Fashion Revolution Day - Redaktionsbloggen

 3. Ping: Lästips | Ekomamma i stan

 4. Hej; tygker det är jätteviktigt detta med hur kläder är gjorda, vi källsorterar hemma men sen åker vi till Thailand och köper fejk kläder billigt, och lägger inte en tanke på vem som har gjort dem eller hur mycket kemikalier som tömts ut. Man kan ju dra allt till sin späts jag kollar ofta vart kläder är gjorda när jag köper dem, försöker välja kläder gjorda i Europa, även om det inte är ett bevis för att dem är miljövänliga så är det iaf inga barn som har gjort dem och utsläppen i europa är väl något mer regulerade än i bangladesch. Det som gör mig rädd är att vi tänker att de barnen i fabrikerna har ett val, vilket de ofta inte har.. Jag är ju absolut emot barnarbete och försöker köpa hållbart, men tycker det är värt en tanke iaf att barnens föräldrar eller barnen kanske måste välja det minst dåliga, de måste jobba och då är det bättre att jobba i fabrik än som sexslav. Men självklart ska vi tvinga stora företag som HM att betala barnens föräldrar nog så att barnen inte behöver jobba, men det är en lång väg dit, och som sagt det finns sämre och dåliga val.. inte alltid bra val,. Världen är tyvärr inte svartvit utan allt är eb gråskala

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s