Tips för en lyckad second hand-shopping

Second hand-kläderJag andas ut. Momshöjningen för ideella second-hand butiker verkar inte bli av. Och tur är väl det, för ideell second hand samlar in ca 25 000 ton textilier varje år. Och genom att handla second hand istället för nytt sparar du 97% energi. Och blir det en momshöjning kan vi räkna med att många second-handbutiker får klappa igen. Dåligt för konsumenten och dåligt för miljön.

Jag gillar loppis. Det är roligt att fynda på loppis – eller vintage som det populärt kallas nuförtiden. Vintage syftar till att plagget är äldre och av god kvalitet. Känns inte som att allt som kallas vintage lever upp till det.

Under de senare åren har second hand blivit populärare och med det har det blivit svårare att hitta riktiga fynd. Om vi befinner oss i storstäderna i alla fall. Och vad som är ett riktigt fynd kan också vara svårt att veta. När det kommer till kläder tycker inte jag att det blir tydligt förrän efter något år. Vad väljer jag att ha på mig? Vilket plagg blir en favorit? För i ärlighetens namn även om en klänning eller kappa är fantastisk så är ju meningen att plagget ska användas.

Min blå kappa inhandlades för en liten penning i Gävle för mer än 10 år sedan och jag har sedan använt den hur mycket som helst. Favoritsjalen, i tunt ylle, hittade jag i en liten mörk och trång second handaffär i Krakow för 9 år sedan. Så båda dessa plagg får väl anses som fynd.Kläder från second handSaker som kan vara kloka att ha med sig om second-hand turen ska bli lyckad:

 • Öppet sinne. Letar du efter en jacka kommer du kanske inte hitta en jacka utan ett par skor.
 • Våga prova. Storleksangivelser från förr behöver inte vara som de idag.
 • Är ett plagg i ett snyggt och bra material fast i fel storlek kanske det går att göra om till något annat eller sy in eller lägga ut så att det passar.
 • Är en tröja stickad i ett fint garn men en ful modell kan den händiga repa upp och sticka nytt. Och feltvättad ull kan bli nya vantar eller kanske en hel matta.
 • Kolla sömmarna, våga dra och kolla kvaliteten. Äldre plagg är oftare bättre sydda än nutida. Sömsmånen i skräddarsydda plagg är också bredare vilket gör att plaggen kan läggas ut.
 • Läs på lappar. Det är bra att veta vilket material saker är sydda i och hur de ska tvättas. Att kolla tvättråd kan ge hintar om var och när saker kommer från och det tycker i alla fall jag är roligt och kan ge plagget lite historia.
  1971 kommer det standardiserade tvättrådssymboler, innan dess kunde en tvättlapp se ut lite hur som helst. Under 1980-talet dyker symbolen för torktumling upp så finns den symbolen är plagget inte äldre än så. En annan riktlinje för att datera plagg är att polyestern inte kom förrän på 50-talet och inte blev vanligt i plagg förrän under 60- och 70-talet. Vill du läsa en mycket bra genomgång av hur lappar kan tolkas kolla här.
  tvättlapp
 • Gamla textilier som broderier, virkade dukar, handvävda lakan är ofta billigt. Särskilt gamla lakan är ofta av fantastisk kvalitet. Och fundera på om det finns andra saker som går att göra av dessa textila skatter. För att göra en lampa av gamla spetsar kolla här.

  handvävda linnelakan

  Gamla handvävda linnelakan är ofta ihopsydda för att de skulle bli tillräckligt breda att bädda med.

 • Sedan var det någon som sade att det kan vara bra att ta en allergitablett innan man steppar in på en loppis, säkert ett bra tips för de som är allergiker.

 

9 tankar om “Tips för en lyckad second hand-shopping

 1. Ett materialtips är att polyester som material kommer under 50-tal men sätts inte ut under namnet polyester förrän på 70-tal. Fanns massor av polyestermaterial tidigt men då hette de annat 🙂

  Gilla

 2. Lakanen behöver inte vara gamla och handvävda för att vara hopsydda på mitten! Jag minns att min mamma klippte isär slitna lakan på längden, fållade de långsidorna som tidigare varit mitten och kastade ihop stadkanterna för hand. Slutet av 1950-talet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s