Att tvätta eller inte tvätta?

Vädra ylletröjan

Tröja som aldrig blivit tvättad.

Ylleplagg ska inte tvättas. Helst inte. Men när ungen kladdat ned ärmarna med yoghurt och legat med magen i en lerpöl får det lov att bli tvätt ändå.

När det kommit en liten fläck på tröjan eller den luktar lite sunkigt, då tvättar jag bort fläcken och hänger ut, gärna en mulen dag med regn i luften. Ull har självrengörande egenskaper och en enkel vädring kan göra underverk. Det är bra både för miljön och för plagget som båda bespars en tvätt.

Men helt nedgeggade småbarnskläder behöver faktiskt tvättas. Det finns tvättmaskiner med speciella ullprogram, så kallad yllevagga, och jag vet många som tycker att det är bra. Personligen tycker jag bara det fungerar på plagg som hade blivit lika rena av en vädring, det är säkert olika beroende på maskin. Jag brukar i alla fall handtvätta. Jag har märkt att många förfasas över handtvätt. De förknippar handtvätt med slavgöra nere vi bäcken som kvinnor förr i tiden tvingades göra. Själv gillar jag handtvätt, eftersom jag då har full kontroll på vad som händer med plagget, särskilt när jag tvättar hemstickade/virkade plagg.

När jag handtvättar brukar jag ha en balja eller tvättfat med ljummet vatten och blanda i flytande tvättmedel. Det finns speciella tvättmedel avsedda för ylletvätt, fast jag kör med det vanliga. Plaggen får sedan ligga och gojsa i vattnet, tills jag kommer på att jag faktiskt håller på att tvätta. Yoghurtfläckarna brukar jag gnugga lite extra på så att de försvinner.
Tvätta, ullSedan sköljer jag tills vattnet är klart. Så det är inte särskilt jobbigt att handtvätta. Oavsett om du handtvättar eller använder maskinens ullprogram, mår plagg av ull bäst av att torka liggandes. Alltså plantork istället för att hängtork. Jag brukar låta mina plagg droppa av, eller att jag lindar in dem i en handduk och pressar ut fukt, sen får de ligga på en handduk och för att de ska bli helt torra lägger jag dem slutligen på torkställningen.

Ull är på många sätt ett fantastiskt material och ullfibern vill dra ihop sig till ursprungsformen. Det innebär att ylleplagg mår bra av att vila, de kan alltså ligga i garderoben och återfå formen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s