Bambumyten – är bambukläder miljövänligt?

Bambu

Är bambu ett bra material till kläder?

Jag har gått på att bambu är jättebra för miljön. Jag svalde argumenten för bambu, likt en hungrig panda på ett bambufält, utan att låta tanken gå ett varv till.

För visst är det så att bambu växer fort och att det inte krävs några bekämpningsmedel för själva bambun att växa. Och så långt är det bra, riktigt bra till och med, i alla fall om vi ska jämföra med konventionellt odlad bomull.

Men det är också där någonstans bambu som material slutar vara så fantastiskt. Merparten av all textil från bambu är så kallad bambuviskos. Viskos är ett material som kräver mycket kemikalier vid tillverkningen, i genomsnitt 5,5kg kemikalier för 1 kg viskostyg. Vid framställning av viskos används främst natriumhydroxid, svavelsyra och koldisulfid. De två förstnämnda är vanliga kemikalier i massaindustrin. Koldisulfid är mycket giftigt och kan ge nedsatt fortplantningsförmåga och fosterskador. Alla tre är dock giftiga och kräver bra rutiner och skyddsåtgärder för att inte vara ett arbets- och miljöproblem.

Då återstår ju frågan om du ska sluta köpa kläder av bambu? Inte nödvändigtvis. De flesta bambuplagg är tillverkade av bambuviskos vilket alltså inte är bra ur miljösynpunkt. Däremot kan bambutyg även framställas genom en mekanisk process. Där blir tyget inte lika mjukt utan mer som lin i strukturen. Sedan kan bambu omvandlas till textil genom en lyocellprocess. Detta är visserligen också en kemisk process men där används det organiska lösningsmedlet NMMO som är betydligt bättre än natriumhydroxid och koldisulfid och hela processen sker i ett slutet system där restkemikalier tas omhand.

Så handla gärna kläder av bambu som är mekaniskt tillverkad eller lyocellbambu. Flera butiker som saluför bambukläder har också lyocellframställd bambu, det gäller att kolla lappar, texter på nätet och fråga i butiken.

panda som äter bambu

Pandor har bambuskott som främsta föda. Men de äter inte moso-bambu.

Och om du fruktar att pandan kommer att svälta på grund av textilietillverkning av bambu kan jag lugna dig. Bambutextil görs av moso-bambu vilket är en annan bambusort än den pandor äter.

4 tankar om “Bambumyten – är bambukläder miljövänligt?

 1. Den här bambumyten har jag också gått på. Jag har varit mycket nöjd med mig själv när jag köpt ekologiska bambuunderkläder på nätet. Nu har jag skrivit till dem och frågat om det är bambuviskos eller lyocell. Om många skriver och frågar kanske butikerna känner ett kundtryck och väljer att bli mer miljövänliga 🙂

  Gilla

  • Konsumentmakt ska inte underskattas. Om det efterfrågas mer lyocell och vi är beredda att betala för det (oftast lite dyrare) kommer det att öka. Trycket på att minska de skadliga kemikalierna i viskosprocessen kan också påskynda en utveckling där.

   Gilla

 2. Hej Anna-Lisa!
  Vilken bra och informativ blogg du har! Tack!

  Jag är själv intresserad av textil, och reagerade på en helsidesannons i DN där ett företag som säljer bambuunderkläder hävdar att bambu är miljövänligt och jämför med bomull som kräver stora mängder vatten. När jag läser närmare på företagets hemsida skriver de så här om processen att ta fram bambufiber:
  ”Så hur gör man fibrer från bambustammarna? Du har rätt, det är inte riktigt så det fungerar. Fibrerna kan endast skapas genom en viskosprocess. Bambustammarna minskas ner och behandlas med kemikalier. Blandningen pressas sedan genom munstycken vilket resulterar i tunna fibrer. Dessa tunna fibrer görs sedan till garn. Och sedan gör man tyget med detta garn.
  Vi kan höra dig tänka: ”vad är det för snack om kemisk behandling?”. Keep Cool! Vännerna hos Bamigo utför det i ett slutet system, så kemikalierna inte släpps ut i miljön. Hela processen kallas därför miljövänlig vilket gör oss glada, och vi hoppas att det gör dig glad också.”
  Vet du mer om detta? Dvs kan en viskosfiber anses tillverkas på ett miljövänligt sätt med hänvisning till slutna system?
  Vänliga hälsningar,
  Kristina

  Gilla

  • Hej Kristina.
   Rent teoretiskt kan viskos tillverkas i en sluten process och då vara relativt oskadligt för miljön. I Österrike och Finland tillverkas viskos och där sker det i slutna system och med höga krav på arbetsmiljö och vattenrening. Tyvärr är det så att 83 % av världens viskosbruk ligger i Indien, Kina och Indonesien där kraven inte alls är de samma. En ny undersökning gjord av Changing Markets visar också på helt horribla förhållanden i viskosfabrikerna i Asien, dels för de som arbetar men framförallt med stora utsläpp i landets vattendrag som bidrar till att människor i området drabbas av missbildningar, hjärnskador och det är omöjligt att odla.

   Nu till bambuviskos – rent teoretiskt kan alltså bambuviskos tillverkas i helt okej slutna system (vilket sker främst i Europa). Men lek med tanken att bambu som växer i Asien fraktas till Europa (där det är mycket dyrare att göra framställningen) och görs till viskos i till exempel Österrike. Jag ser i alla fall inte det som särskilt troligt. Men egentligen borde en fråga vid vilket viskosbruk deras viskos tillverkas. Och om de inte kan svara på det kan de omöjligt svara på om det är slutna processer eller inte. Och att fabriken uppger sluten process duger inte – oberoende källor behöver ha varit på plats för att intyga att så är fallet. Alla tio viskosbruk som undersöktes av Changing Markets hade stora brister i miljöarbetet.

   Planerar att snart skriva om bambumyten igen eftersom det är (enligt mig) den största greenwashen någonsin.

   Hälsningar
   Anna-Lisa

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s