Kalla händer – gör dina egna ullvantar

yllevantar
Kalla små barnhänder som letar sig in under tröjan tror jag de flesta föräldrar kan känna igen. Och det verkar ju stört omöjligt att hålla värme i de små prinskorvsfingrarna.

Ull är ett bra material som värmer även då det blir blött. Efter lite testande har jag upptäckt att de köpta (dyra) ullvantarna inte alls håller värmen i de små händerna lika bra som de jag sytt själv.

Det har säkert hänt flera av er att ni stoppat hela tvättmaskinen full och dragit på 60°-tvätten för att sedan vid hängning inse att den nya ylletröjan råkade slinka med. Tröjan brukar då ha antagit en något mindre och hårdare form. Det är sådana misstag som genererar bra vantmaterial. Och jag tänkte nu ger er en beskrivning på yllevantar av just feltvättade ylle som ni kan ha till era barns små frusna fingrar (eller till er själva).

Det går ganska fort att göra ett par vantar, ca 2h och du behöver en feltvättad ylletröja. Om du inte har det så kanske du har en med hål i eller en som bara är ful ändå, tvätta den alldeles för varmt. Jag tvättade min i 90°.

Mönster till vantar stl 1-2 år hittar du som PDF, här. Och nedan följer en beskrivning på hur du kan göra.

ylletvätt

Ta en ful ylletröja. Kanske med hål i. Tvätta den för varmt.

vantmönster

 

sy vantar

Sy från avigsidan, A-B med efterstygn, eller kastsöm. Sy sedan C-D. Vänd vantarna. Klart!

Om du vill pimpa vantarna med broderier är det mest praktiskt att brodera innan du sätter ihop vantarna. Och en tröja räcker till ganska många par vantar.ullvantar

7 tankar om “Kalla händer – gör dina egna ullvantar

 1. Tack, vad fint att du delar en beskrivning också! Ska jag verkligen testa att göra. Mitt barns favoritbrallor just nu har jag sytt av ärmarna till en gammal ulltröja – verkligen bra material. Fast nu har jag inga fler!

  Gilla

 2. Detta ska testas så fort jag kan printa. Älskar ull och återbruk. Tack också för mallen. Ett tips är att sätta en kontrollruta på pdfen så folk vet att de skrivit ut i rätt skala! Tack igen!

  Gilla

 3. Vilken bra beskrivning på vantar. Har letat runt på efter just instruktioner för att sy vantar till min ettåring av tovat tyg. Dessutom hittar jag en blogg med massor av inspiration och bra info, vilken win!

  Gilla

  • Ja, det går alldeles utmärkt. Är tröjan filtad? Alltså har den gått för varmt i tvättmaskinen blivit mindre och lite hård, då är det bara att klippa i tyget. Om du inte vill ha den filtad utan bara vill sy den mindre är tipset att sy med sicksack där du ska klippa innan du klipper, annars riskerar tyget att repa upp sig. Här en film om hur du kan sy i stickat innan du klipper https://www.youtube.com/watch?v=ltCTE-0Qq2E
   Lycka till!

   Hälsningar
   Anna-Lisa

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s