Plasttryck ger mig magont

Plasttryck
1-åringen är så fin i storebrors gamla robottröja. Och hon är bästa stålbarnet vid läggdags. Både tröjan och pyjamasen har en typ av tryck som ligger utanpå och känns plastigt. Kanske för att det är plast. Och plast vet jag ju att det inte är så bra. Eller i alla fall vet jag att mjukgörare, sk ftalater, är dåligt på en massa sätt. Och vem vill sova i en ståliströja med emblem av hårdplast?

Råd och Rön har de testat gifterna i en massa t-shirtar med utanpåliggande plasttryck. Och det visade sig att mjukgörare finns i flera tryck. Och det är något som inte försvinner när plaggen tvättas.

När jag läser testet får jag en dålig känsla i magen. För självklart vill jag dra ner mängden gift mina barn får i sig. Men hur giftiga är roboten och stålis? Det är där det blir trixigt. Råd och Rön skickade iväg t-shirtarna till Tyskland och ett laboratorium. Jag har inte möjlighet att skicka iväg våra plagg till ett laboratorium. Och alla tryck var ju inte giftiga, det fanns ju flera som var okej. Jag skulle så gärna vilja kunna läsa på lappen, konstatera giftigt, eller inte, slänga, eller ha kvar. Men det går inte.

Så vad ska jag göra?

Efter överläggningar med mig själv går jag medelvägen, det blir inga nyköp av plastiga tryck. Inte till mig, inte till barnen och inte till någon annan. De får behålla och växa ur de grejer de har och jag kommer må lite dåligt varje gång jag ser stålbarnet och roboten. Men hon växer fort och snart har vi fasat ur plasttrycken.tröjtryckDå kommer den nya problematiken, vad ska vi göra med de urvuxna grejerna? Ge till småkusinerna och föra över oron och besluten till deras föräldrar? Ge till Röda korset och sprida eventuellt gift till okända? Eller slänga i soporna och låta fullt fungerande kläder eldas upp?

 

14 tankar om “Plasttryck ger mig magont

 1. Jag läste också det testet. Och rensade genast ut alla kläder med plasttryck ur barnens garderober. Hade tänkt att det var lugnt med ärvda kläder, att då hade kemikalierna hunnit tvättats ur. Men det stämmer ju – gifterna från PVC fortsätter att läcka ut under flera år från leksaker så det är klart att det är samma med kläder, bara att jag inte tänkt på det. Nu står kläderna i en stor kasse i källaren och jag har ingen aning om vad jag ska göra av dem. Det är precis som du säger – ska man låta någon annan köpa dem i en secondhand-affär eller slänga hela, fina kläder? Man borde inte behöva ställas inför det här som konsument. Och då har vi inte ens talat om hur det är för de som tillverkar våra kläder… 😦

  Liked by 1 person

 2. Sy om? Ta tillvara den bit som inte är farlig till nya kläder.
  Göra tygkassar av resten, som man i alla fall inte har mot ktoppen?

  Och de som inte har en tröja och fryser, det kanske är bättre med en giftig tröja än ingen tröja.

  Liked by 1 person

  • Ja, visst är det bra idéer att göra något annat av dom! Sen tror jag vi egentligen har så mycket kläder att alla oavsett, borde kunna få en giftfri tröja även om gift kan vara bättre än att frysa.

   Gilla

 3. Vilken bra blogg det här ser ut att bli! Ser fram emot att följa, eftersom jag är nybliven mamma med många funderingar över miljö och framtid. Ser fram emot fler inlägg. Försökte att följa bloggen via bloglovin, men får det inte att funka?

  Liked by 1 person

 4. Jag är biolog i botten och har tillexempel plastsanerat barnens sovrum. Jag har alltid tyckt att det varit svårt att hitta ekologiska produkter och giftfria barnsaker så därför startade jag faktiskt en egen butik tillsammans med min svärmor. Vi märker hela tiden att föräldrar blir mer och mer medvetna i sina val av produkter och att de även påverkar sin omgivning vid tillexempel presentinköp. Passa på att fråga i butiken när ni handlar kläder och leksaker, om det tillexempel är ftalater eller flamskyddsmedel i produkterna, det är bara bra ifall fler butikern börjar fundera över det. Jag kan tipsa om boken den onda badankan samt filmen underkastelsen ifall man är lite nyfiken på varför vi är allt fler som undviker plast. Mvh Anna Johnsson

  Liked by 1 person

  • Hej Anna

   Den onda badankan är ett väldigt bra tips! Vad roligt att du märker ett ökat medvetande, jag tror också att det är så. Och visst ska vi våga vara dryga konsumenter och fråga vad det egentligen är vi köper.

   mvh Anna-Lisa

   Gilla

 5. Bra tips du fått läser jag. Jag slängde de kläder med trasigt plasttryck. De fläckigaste har jag som trasor. En del klippte jag bort trycket och behöll resten. Det blev nåldynor, ärmar syddes på byxor så de blev längre, kuddar, en kjol, lappat och lagat, barnen fick större utbud av tyg och färger att klippa och känna och skapa. Det som blir över skänk till en förskola/skola/fritids som använder sig av tyg i skapande aktiviteter. Släng plasten om du har ekonomiska förutsättningar för det. Det finns massor av kläder i omlopp och skänk bort det du skulle kunna klä dina barn med utifrån ett hälsoperspektiv, inte estetiskt. Slutligen så mår miljön bättre av mindre plast i vattnet. Även om fleece kanske släpper mer ifrån sig så är plastbitar från tryck en i mängden-bidragande faktor.

  Liked by 1 person

  • Ja visst har det kommit bra förslag! Och ännu fler från dig, skapandematerial är alltid välkommet. Tror generellt att vi måste bli mycket bättre på att ta tillvara det vi har och våga göra nytt av gammalt (som du gör). Hoppas återkomma med lagning och omsyningstips i senare inlägg.

   /Anna-Lisa

   Gilla

 6. Jag tycker det är ibland inte så lätt att hitta saker som är utan plastryck. Behövde dregglisar åt bebisen. Antingen hade de fleece på baksidan eller små plasttryck på.
  Hur är det med såna? Tunna plasttryck typ små prickar eller ett ord på bodisen?
  Farmor och mormor gillar att köpa kläder åt bebisen (fast de vet jag köper typ allt på loppisar). Båda vet om att allt ska vara naturmaterial helst eko. Men även på fina eko bodisen finns det små plasttryck. Fick ett paket hemifrån idag och det var många nya kläder med tunn tryck i storlek 10kronor till 5kronor.Är så osäker nu. Ska jag använda de? Slänger de?sälja bort?
  Har du nåt råd till mig?

  Gilla

  • Hej.
   Det är krångligt med plasttryck eftersom det inte står i plagget vilken sorts tryck det är av. Trycken kan alltså vara helt OK eller i PVC med mjukgörare i. Även små plasttryck kan vara av PVC-plast. Jag själv använder de få plagg vi har som har plasttryck (ärvda från storebror) Men när jag köper ”nytt” (oftast second hand) väljer jag annat. Jag gillar ju färg och tryck och det finns många barnkläder med mönster och färger som inte är plasttryck.
   Jag tycker att du kan säga till mor- och farföräldrarna att du uppskattar att de handlar kläder men att du vill undvika plasttryck. Jag är helt säker på att de förstår dig, eftersom det handlar om att inte utsätta sitt barnbarn för hormonstörande ämnen. Sedan är det också helt sjukt att ansvaret ligger på konsumenten, det borde bara vara förbjudet med PVC i kläder (särskilt till barn). Det är kanske här viktigt att trycka på att mor- och farföräldrarna inte gjort något fel, utan att systemet är galet.
   När det gäller de kläder du redan fått tycker jag att du ska kontakta det märket eller företaget kläderna kommer från och fråga. De ska kunna ge svar på vilken typ av tryck det är och om det innehåller gifter/mjukgörare. Genom att maila dem och fråga visar du också att frågan är viktig vilket gör att de (om det är PVC) kanske undviker det i framtiden och om det inte är det, förstår att det uppskattas av kund och kanske börjar informera om det på plaggen i framtiden.
   Hoppas du fick några svar.
   /Anna-Lisa

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s